- Er du klar til å skyte isbjørn nå?

- Nei, ikke i det hele tatt, ler Anette K. Kristiansen.

22. april drar hun for å kite Grønland på langs sammen med kameraten Tommy Stavrum (40). Turen deres starter i Nasrag, og planlagt stoppested er i Grønlands nordligste by, Qaanaag. Turen er på ca 320 mil.

Kristiansen håper at de ikke vil få bruk for skytetreningen.

- Vi har hørt at noen av dem som har kitet tidligere så isbjørnspor helt nord på Grønland, men jeg har ikke hørt om noen som har måttet ty til våpen, sier hun.

Hun er likevel glad for at hun har fått øvet litt.

- Ja, nå vet jeg hvordan det føles, hvordan det fungerer. Jeg har absolutt fått respekt for våpen.- Det var aller første gang, det er derfor det ble så mye hyl og skrik, unnskylder hun.

Gleder seg

Utstyret er allerede sendt av gårde, og hun er veldig klar for å ta fatt på eventyret.

- Jeg gleder meg kjempemye, men jeg kjenner på en følelse av ydmykhet også. Det er en vanvittig stor tur vi skal på. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette må bli et skikkelig eventyr. Det kiler godt i magen.

Det er mange kitere som drømmer om Grønland og de katabatiske vinder som finnes der.

- Det er fantastisk flotte vinderder. Å få tak i disse og bare fly nordover er en drøm jeg nå kan få oppleve.

- Hva sier venner og familie til dette?

- De sier at jeg er gal.

- Er du det?

- Jeg har i alle fall både mulighet, anledning og ønske om å følge drømmene mine.

Mye å lære

Han er gift og har to døtre, mens Kristiansen er singel.

Og hvordan ble det slik at nettopp de to skal dra på tur sammen?

- Vi traff hverandre på tur og oppdaget at vi hadde et felles, brennende ønske om å kite på Grønland.

De to hadde litt å gå gjennom før de ble klar.

- Jeg måtte lære å bruke kart og kompass, og han måtte lære å kite.

 - Hadde han ikke kitet før?

- Nei. Han har hatt halvannet år på å lære det, men hadde ikke første tur før nå i vinter. Sånn rett før avreise, ler hun.

 - Er han klar da?

- Ja, det gikk kjempefint. Han har fått mye hjelp av en av verdens beste kitere, så han er klar.

Hun tror at de vil mestre oppgaven fint.

- Jeg tror at vi vil klare utfordringene som dukker opp. Jeg er jo veldig selsskapssyk, så å være på tur med kun en annen person så lenge er noe jeg aldri har gjort før.

Venner og familie har skrevet små lapper med beskjed på til henne. Hun får åpne en hver kveld, for å få input og påfyll hjemmefra.

- Det er veldig godt å vite at de hjemme heier på meg, sier 41-åringen.

De har planlagt å bruke ca fire uker, og har med seg mat for 45 dager. De har også sikret seg, slik at de kan bli hentet ut fra isen dersom noe skulle oppstå.

- Vi har betalt nesten 30.000 i forsikring, og har en bankgaranti på 200.000 på hver av oss. Vi har også kjøpt inn litt nytt utstyr, så det blir en kostbar tur.

Liker prosjekt

Kristiansen er glad i store prosjekt, for de har også innvirkning på hverdagen.

- Så fort en har et stort prosjekt, så følger mange små som må til for å bli klar. Jeg har brukt halvannet år på å forberede meg. Det er både crossfit, turer i fjellet, det å øve seg på å sette opp telt i storm - og å lære meg å bruke kart og kompass. Jeg har fått mange turer ut i naturen, og jeg trives med å være litt gal.

Stavrum beskriver sin turpartner som en utpreget bergenser.

- Hun synger “Nystemten" for full hals og skarrer på r'ene selv om hun har bodd et skuddår i Oslo. Hun er helt klart en jente – til tider veldig jentene med mye god fnising, og så er hun veldig opptatt av at hud og hår ser og kjennes bra ut, sier Stavrum, som beskriver henne som Arbeidsom, Nesevis, Energisk, Tøff, Trygg og Empatisk.

- Jeg kaller henne for Ressurs-Anette. Med hennes ressurser blandet med gode analytiske evner så vet jeg at ingenting er utelatt. Det gir trygghet.

Kristiansen beskriver Stavrum som en gladtrønder og en avslappet fyr.

- Det jeg tror gjør at Tommy og jeg fungerer godt sammen på tur, er at vi begge er løsningsorientert. Når vi møter motgang og floker, så tenker vi begge fremover og på hva vi konkret må gjøre for å komme oss ut av knipen. Han er en fin turkompis og jeg gleder meg til å kite Grønland på langs med ham, sier hun.

Du kan følge dem på;

Ekspedisjonsweb: www.unnavei.noFacebook: www.facebook.com/unnavei