I går kveld var det årsmøte i Ålesund Håndballklubb.

Ettersom klubben rykket ned til 3. divisjon – og det ikke er lov med en paraplyklubb lavere enn i 2. divisjon – tyder alt på at ÅHK er historie for denne gang.

Dermed står Ålesund-regionen igjen uten klubber i 2. divisjon og oppover.

Etter nedrykket gikk ÅHK-trener Aage Christensen ut og oppfordret klubbene i regionen til å samles for å diskutere håndballframtiden.

Nå blir han hørt.

– Vi er allerede i dialog med naboklubbene om hvordan vi skal løse utfordringene vi står overfor. Vi ønsker å gjøre dette i fellesskap, sier leder i Spjelkavik-leder Runar Hjelle.

Ifølge han er det planen at klubbene skal møtes allerede denne uka her.

– Vi har vært mye på telefonen til hverandre allerede for å diskutere forskjellige løsninger. Det har vært mye usikkerhet den siste tida som en følge ÅHK-nedrykket, sier Langevåg-leder Lars Christian Skrede.

ÅHK-erfaring kan bli nyttig

Foreløpig har man ikke rukket å konkludere med noe som helst. I det hele tatt ønsker man å gå bredt ut for å diskutere seg fram til løsninger som kan være best mulig for sunnmørshåndballen på sikt.

– Nå har vi erfaringen fra Ålesund Håndballklubb. Vi vet mer om hva som har fungert og hva som ikke har fungert. Nå har vi muligheten til å se ting på en litt annen måte og å bygge opp noe nytt rundt ett lag. For å få til det må vi nok samarbeide. Det er nok helt nødvendig for at håndballen i vårt område skal lykkes, sier han.

Også i Spjelkavik går man inn i diskusjonene om framtida med et åpent sinn.

– Jeg har ikke så lyst til å snakke så mye om hva som gått galt eller ikke. Men vi må gjøre en evaluering av det og ta lærdom av det, sier Runar Hjelle.

Det er ingen tvil om at ÅHK har følt på at samarbeidet mellom klubbene har vært utfordrende. De fleste mener at dette forbedret seg kraftig i klubbens siste år.

Ifølge lederne i Spjelkavik, Langevåg og Godøy er samarbeidsklimaet bedre nå.

– Mitt inntrykk er at dialogen er god mellom klubbene. Jeg tror alle klubbene vil få en god dialog framover til det beste for håndballen, sier Trine Sande Tovik i Godøy Håndball.

Mange alternativ

Nå gjenstår spørsmålet om hvordan klubbene vil samarbeide i framtiden.

Flere har tatt til orde for at klubbene bør samles rundt at en stabil klubb med egen aldersbestemt avdeling får tre fram som den ledende seniorklubben i regionen.

– Jeg tror kanskje en slik satsing bør forankres i en klubb med kultur. Den modellen ÅHK har hatt har vært vanskelig. Ideen var god, men spillergruppene har ikke vært store nok i partnerklubbene. I Godøy ville konsekvensen for eksempel fort vært at vi ikke kunne stilt lag om vi hadde gitt fra oss våre beste spillere på permanent basis. Det hadde heller ikke vært bra for sunnmørshåndballen, sier Trine Sande Tovik.

Lars Christian Skrede er enig i at en klubb på sikt bør stå for seniorsatsingen.

– Men jeg stiller også spørsmål ved om vi kanskje burde vente et par-tre år med en slik satsing slik at vi kunne bygget opp bredden igjen. Neste år får vi flere lag i 3. divisjon, og kanskje kan det være positivt på sikt. Jeg synes ikke det er noen grunn til å forhaste seg. Jeg tror det viktigste er at vi kommer fram til gode løsninger. Håndballen på Sunnmøre dør ikke ut av at ÅHK rykket ned nå, sier han.