Valgdagen er mandag 14. september, men mange synes det er praktisk å forhåndsstemme. Ved valget for fire år siden ble mer enn hver femte stemme avgitt før valgdagen.

Her finner du alle valglistene til kommunestyrevalget på Nordvestlandet

Her er alle valglistene til fylkestingsvalget i Møre og Romsdal

Her er alle valglistene til fylkestingsvalget i Sogn og Fjordane

Ønsker man høy valgdeltakelse, er det viktig å ha et system med god tilgjengelighet for forhåndstemming, mener forsker Jo Saglie ved Institutt for samfunnsforskning.

– Når mulighetene og åpningstidene er så gode, så vil mange synes at det er like greit å gjøre seg ferdig med det, sier han.

For mange velgere er det ikke så viktig at de går glipp av valgkampen.

– Hvis man er usikker på partivalg, vil man kanskje ønske få med seg hele valgkampen. Men mange vet allerede hva de vil stemme, så da er det ingen vits i å vente, sier han.

Stem i en annen kommune

Den ordinære forhåndsstemmingen starter 10. august og avsluttes fredag før valgdagen. Hvis du ikke har mulighet til å stemme i denne perioden, kan du allerede fra 1. juli ta kontakt med kommunen din for å avtale tid og sted for å stemme, opplyser Kommunaldepartementet. Du trenger ikke valgkort, men må ha legitimasjon.

På selve valgdagen må velgere stemme i hjemkommunen, altså den kommunen hvor du hadde folkeregistrert adresse 30. juni. Men forhåndsstemme kan man gjøre hvor som helst.

Hvis du forhåndsstemmer i en annen kommune, vil stemmeseddelen se litt annerledes ut. De registrerte politiske partiene står oppført, men uten kandidatenes navn. Du må krysse av for eller skrive på hvilket parti du vil stemme på.

Et alternativ er å skaffe stemmeseddel fra din hjemkommune og bruke den. Stemmeseddelen legges i valgurnen og blir sendt til din hjemkommune for opptelling.

Småendringer

Nytt av året er at det er gjennomført noen endringer i valgloven. Den viktigste endringen er at det ikke lenger er kommunene, men Kommunaldepartementet som har ansvar for valgkortet. Det blir enklere for kommunene, og samtidig sikres alle velgerne lik informasjon.

Det presiseres også at en person som foretar revisjon i kommunen eller fylkeskommunen, er utelukket fra å stille til valg her. Begrepet helse- og sosialinstitusjoner er gammeldags og byttes ut med «helse- og omsorgsinstitusjoner».

Dessuten presiseres krav om at forhåndsstemmer skal sendes inn hver dag de siste to ukene i perioden.

Nytt forsøk med 16-åringer

I år gjennomføres det også to forsøksordninger. En del kommuner tester ut elektronisk avkryssing i manntallet. Det gjelder mange av de største kommunene, som Oslo, Bergen, Trondheim, Bærum, Bodø, Drammen og Stavanger.

Ved årets valg vil departementet gjøre et nytt forsøk med nedsatt stemmerettsalder. I 20 kommuner får ungdom på 16 og 17 år muligheten til å stemme.

40 prosent forhåndstemmer

Forhåndsstemming er populært, viser statistikken fra forrige kommune- og fylkestingsvalg i 2011. Den gang ble det avgitt 22,2 prosent forhåndsstemmer. Det har vært en økning i andel gjennom hele 2000-tallet.

I alle fylker ble det avgitt flere forhåndsstemmer i 2011 enn i 2007. I fem av fylkene (Finnmark, Oslo, Nordland, Sør-Trøndelag og Hordaland) ble minst hver fjerde stemme avgitt på forhånd. Og i Unjárga-Nesseby, Hammerfest, Bodø og Solund kommune var over 40 prosent av stemmene forhåndsstemmer. (©NTB)