Fredag denne uka møtes 12 ålesundspolitikere til en uhøytidelig straffesparkkonkurranse i regi av Sunnmørsposten - Bystyrekonken. Stuntet er ment både for moros skyld, men også for å skape engasjement rundt det kommende kommune- og fylkestingsvalget, og lagene er som følger:

Lag 1: Kirsti Dale (V), Øystein Tvedt (H), Hans Kjetil Knutsen (Å), Liv-Norunn Langeland Runde (Sp), Øyvind Ness Eikås (Frp) og Jarle Hauge Steffenssen (MDG, keeper).

Lag 2: Anders Lindbeck (SV), Jan-Petter Albertsen (A), Sindre Nakken (A), Edvard Devold (H), Merete Nykrem (Partiet De Kristne) og Tore Johan Øvstebø (KrF).

Les også: Møtes til uhøytidelig straffekonkurranse

I tilknyting til stuntet har vi stilt de 12 deltakerne to spørsmål knytta til idrett. Her er svarene.

  • Smp.no sender Bystyrekonken direkte, fredag

1. – At alle skal få være med. Vi trenger både bredde- og toppidrett, det er viktig at de som ikke nødvendigvis er de aller flinkeste også involveres. Det handler om å føle at en er del av et miljø. Det har også vist seg at mange av topp-?idrettsutøverne våre ikke nødvendigvis var de aller beste da de var barn og unge. For barn som sliter med skolen, er det ekstra viktig at de kan være med på ting de føler at de mestrer på lik linje med alle andre. Dette er noe trenere og voksne må følge nøye med på. Det er et motto som sier at det viktigste ikke er å vinne, men å delta. 2. – Jeg var aktiv langrennsløper og holdt på med friidrett i tillegg. På idrettslinja på Stranda vgs. var langrenn idretten min, og undervegs nettopp der gikk jeg også Holmenkollmarsjen på ski én gang. – I tillegg til ski og friidrett har jeg også vært med i skytterlaget, oppvokst som jeg er på Hellesylt. Fotball har jeg også vært innom, men det var ei kort karriere. Jeg slutta etter 1,5 seriekamp.

Kirsti Dale (V)1. – Hall i Osane. Jeg synes også fylket må skynde seg med hjelpa til storhallen i Spjelkavik. Videre gleder jeg meg til hoppbakkene der står ferdig.2. – Ja. Som barn var det ballett og turn, i ungdommen friidrett. Jeg har også spilt mye fotball, blant anna bedriftsfotball for NRK.

1. – Jeg ønsker å være en støttespiller og en pådriver for et bredt aktivitetstilbud til barn og ungdom. Det er viktig at de kan velge en aktivitetsform som passer akkurat for dem. 2. – Jeg spilte ishockey på Comet i Halden fram til jeg var 21 år.

1. – Hall i Osane, kort og godt. 2. – Jeg spilte fotball da jeg var yngre. Som 16-åring knakk jeg beinet rett av da jeg debuterte for A-laget deres i 3. divisjon. Med dét var fotballkarrieren over – det ble politikk i stedet. Jeg trener imidlertid ett av Hessas guttelag.

1. – Breddeidrett og lavterskeltilbud for yngre utøvere, slik at flest mulig kan delta. Turstier på Aksla, skiløyper på Østremsetra, ballbinger og lagspill i aldersbestemte klasser er viktig for bredden i idretten. 2. – Jeg har spilt håndball på Rollon og drev med friidrett i Aksla da jeg var yngre. Har også vært innom seiling, ski og fjellsport. I seinere tid har jeg vært lagleder for et jentelag i håndball, vært leder for jollegruppa i seilforeninga, og trener selv på roklubben med sikte på Masters-VM i roing i Belgia om tre uker.

1. – At Ålesund skal framstå som den viktigste idrettskommunen mellom Trondheim og Bergen.2. – Jeg ble kretsmester i fotball i 1969 for Tryggkameratene i Trondheim. Jeg spilte også på juniorkretslaget der i 1968 og -69. I Molde spilte jeg fotball både for Træff og Rival på 70-tallet, og jeg har også vært innom både bedriftsfotball og -håndball, spilt håndball for flere lag i Trøndelag og Molde og også drevet med bryting, friidrett og svømming. – Siden 2008 har golf vært det store. Jeg har for øvrig også hatt flere lederverv i idretten opp gjennom årene.

1. – Veg pluss parkeringsplass på Grønnevollen på Emblem. Ellers er jeg opptatt av å legge til rette for friluftsliv, og ønsker flere gangstier, for eksempel langs Vegsundet. 2. – Sport har vært mest leik for meg: Jeg spilte fotball i Volda fram til jeg var 12, og da jeg var 13 og vi bodde i Chicago, var jeg med på Jehovah Lutheran Schools skolelag i softball. Ellers var jeg kjapp på 60-meter.

1. – Å støtte opp om frivillighet. Uten denne faller idrett og kultur i fisk. Som politiker vil jeg jobbe for at mest mulig av de økonomiske midlene når heilt fram til lagene. Se til at de ikke forsvinner i systemet undervegs. 2. – Ifølge Sunnmørspostens sportsjournalist Helge Skuseth ødela jeg idrettskarrieren hans ved å vinne avisas guttecup to ganger for sentrumslaget Berglyn sist på 60-tallet. Jeg har flere a-kamper for Rollon og har spilt på kretslaget. Da jeg begynte å jobbe på sporten i avisa ble det imidlertid full stopp på fotballkarrieren. Siden den gang har jeg knapt vært borti en ball.

1. – Det uorganiserte idretts­livet. Jeg ønsker at kommunen skal legge til rette for et aktivt friluftsliv med lokale turstier, sykkelveger og parkanlegg. Alle bør ha tilgang til et utetreningsanlegg slik som det som er satt opp i Spjelkavik. Jeg ønsker at alle bydelene skal ha grønne lunger og fellesområder som stimulerer til et aktivt liv. Dette er viktig for folkehelsa til innbyggerne. Innenfor det organiserte idrettslivet så synes jeg det er viktig å ha fokus på breddeidrett. Flest mulig med, lengst mulig, og samtidig må talenta få mulighet til å utvikle seg.2. – I ungdommen var musikk viktigst. I voksen alder har jeg derimot vært mer aktiv innen idretten, både som fotballtrener, i bedr­iftsfotballen og gjennom et aktivt friluftsliv vinter og sommer. Favorittaktiviteten er å kjøre telemark ned fjellsider i puddersnø.

1. – Idrettshallen for ytre bydel i Osane må på plass. Bydelen med snart 8.000 innbyggere trenger den av mange gode grunner. Det er vanskelig økonomisk nå, men denne må bygges så snart det er mulig! Videre er det viktig for meg at idrett er mer enn fotball. Smale idretter må også få plass, det samme gjelder breddeidretten. Et siste poeng er at jeg ønsker at bruken av kommunale anlegg fortsatt skal være gratis/billig for barn og unge. 2. – Idrettsbakgrunnen min er like kort som den er god: Sesongen -81/-82 på Rollons guttelag, nærmere bestemt som venstreback. Sunnmørscup var høydepunktet, og jeg husker godt følelsen av kortet som ga oss gratis buss, is, pølser og brus. Jeg har ikke peiling på om vi vant eller tapte, men det spiller ingen rolle.

1. – Å få bygd Osane flerbrukshall. Barn og ungdom i ytre bydel må nå kjøres ut av by­delen for å kunne delta på idrettsaktiviteter, og det er ingen tvil om at gymsalen på Hessa barneskole ikke holder mål. Den er ikke universelt utforma, noe som ekskluderer ei gruppe elever fra å delta i aktiviteter, og er generelt utgått på dato. En flerbrukshall vil kunne gi elever både på barneskolen og ungdomstrinnet et sårt tiltrengt idrettstilbud på vinterstid når idrettsanleggene ellers i bydelen er snødekt. 2. – Jeg spilte fotball på Hessa, men slutta før ungdomsskolen da jeg rett og slett mista interessen. Kondisjonstrening og litt styrketrening har jeg derimot holdt på med i mange år, og i seinere tid har jeg også spilt golf og er ofte å finne både på Moa eller Solnør med venner og kolleger.

1. – At alle idretter skal behandles etter samme prinsipper av det offentlige. Økonomiske støtteordninger og rammebetingelser må ha som utgangspunkt at samtlige gis det samme grunnlaget for vekst og utvikling. Videre er idrettsanlegg en viktig del av infrastrukturen for å gi barn og unge gode oppvekstvilkår, og det må satses på anlegg som sikrer et mangfold av aktiviteter og som er tilgjengelige for et bredt spekter av lag og organisasjoner, samtidig som plasseringa er i nærområdet, slik at det er kort veg til dem. Jeg synes også det er viktig å få på plass aktivitetsparker.2. – Jeg har ingen store idrettstriumfer å vise til, men var i barne- og ungdomsåra aktiv både i skisporet og på fotballbana. Det har blitt mange sunmmørscuper og kretsmesterskap, det kan jeg i alle fall skilte med.