Det er gårdeieren sitt ansvar å også sørge for at det er mulig å gå på fortauet.

– Gårdeierne har ansvar både for fortauet sitt og for taket sitt. Jeg vil absolutt anbefale å ta snøen nå, før mildværet kommer. Og istapper på taket er veldig farlig, sa virksomhetsleder Oddvar Kongsvik til smp.no i går.

Takras

I dag går kommunen aktivt ut og sier at det er huseiers ansvar å sikre hus og eiendommer mot takras der folk ferdes i Ålesund.

– Når snø eller is truer med å falle fra hustak mot offentlig sted, skal eieren straks sette opp avvisere som gjør det tydelig at ferdselen er forbundet med fare eller ulempe og snarest sørge for at taket blir ryddet, står det i politivedtektene.

Eier av hus eller grunn mot offentlig sted innenfor tettbygd eller bymessig strøk plikter også å strø fortauet utenfor eiendommen når det er glatt.

Gjør som nesten 25.000 andre - følg smp.no på Facebook

Slik blir skiværet fredag

Steinar Skare hos Meteorologisk institutt forteller at det ser ut til å bli sør- eller sørøst, frisk bris utsatte steder på Nordvestlandet, fredag. Statsmeteorologen forteller at det blir lettskyet oppholdsvær, slik at det er gode muligheter for en skitur.

Snart blir det plussgrader og regn

Lørdag slår det om til mildvær. Ifølge Skare kommer det inn et nedbørsfelt som dekker hele området, særlig natt til lørdag, og lørdag morgen. Det blir en overgang til regn, og snø over 6-800 meter, forteller han.

Det kan bli glatt både for bilister og for gående i lavlandet.

For de som har snø på taket vil regn gi ekstra tyngde på bygninga.

– Det blir ikke store mengder, men det kan bli perioder med regn, sier vakthavande meteorolog Anne Solveig Andersen ved Vervarslinga på Vestlandet.

Det kommer inn noe nedbør seint fredag kveld eller natt til lørdag. Det kan også komme litt regn seint lørdag og natt til søndag, kanskje 5-10 millimeter.

Også neste uke kan det regne litt på Nordvestlandet. Mild luft fra sør gir stigende temperatur over det meste av landet.

– På Nordvestlandet blir temperaturen mest på plussida i alle fall ei uke framover, sier meteorologen.

ILLUSTRASJON. Trafikkaos på grunn av såpeglatt veg. Foto: Stig Vågnes