De er smarte, intelligente og etterlyste

Det er et skrikende behov for kunnskapen til master- og superstudenter som Emma Sofie, Maria, Tiril, Frida, Solveig, Magnus, Hauk og Idun. Møre og Romsdal har landets største kompetansegap.

Superstudentene har i løpet av seks hektiske sommeruker jobbet med konkrete prosjekter. Foto: SMP Brand Studio
Annonsørinnhold produsert av SMP Brand Studio

Hele 72 prosent av bedriftene i fylket mangler rett kompetanse, ifølge NHO. Arbeidsledigheten er lav, og det er vanskelig og svært krevende å skaffe kompetansen regionen trenger.

Urovekkende

– Situasjonen er urovekkende, men det skjer ting nå i koblingen mellom akademia og næringslivet som tenner håp og lys. TEFT-labs Summer Internship er et godt eksempel. Jobben som TEFT-lab og NTNU i Ålesund gjør er utrolig viktig for næringslivet, regionen og en fremtidig rekruttering, mener regiondirektør i NHO Møre og Romsdal, Espen Remme.

Regiondirektør Espen Remme (t.h.) i NHO og næringslivet i fylket trenger sårt kompetansen til masterstudenter som Emma Sofie Søvik, Magnus Stava og Tiril Myklebust. Foto: SMP Brand Studio

Remme og en rekke andre personer fra akademia og næringslivet beskrev nivået som skyhøyt da masterstudentene presenterte sine arbeider fra Summer Internship på PIR til stor jubel og applaus.

Superstudenter

Av 53 søkere ble 15 masterstunder fra hele landet, håndplukket av NTNU og fem store bedrifter på Sunnmøre.  Superstudentene har i løpet av seks hektiske sommeruker jobbet med konkrete prosjekter og praktiske problemstillinger for næringslivet gjennom TEFT-lab Summer Internship.

SÅ smarte

– De er SÅ smarte, intelligente, morsomme, hyggelige og har en drive som gjør det inspirerende å jobbe med dem, sier Anders Teigen Hole i TAFJORD hvor studentene har bidratt til et prosjekt om bærekraftsrapportering.

Christian Solevågseide forteller at jobben som er gjort er så bra og verdifull for TAFJORD at de nå vil jobbe videre med prosjektet i lag med studenter fra NTNU Ålesund.

Imponerte

Også oppdragsgiverne og bedriftene bak de seks andre prosjektene, Sparebanken Møre, TAFJORD, Wattn, Solwr, Kongsberg Maritime og NTNU, var mektig imponerte. Her kan du lese om alle prosjektene.

Studentene har jobbet med veiledere fra både NTNU og bedriftene som mente studentene hadde levert «knallgodt og kjempebra» på få uker. Studentene har lagt et supert grunnlag for at bedriftene kan å jobbe videre med prosjektene.

Rekrutteringsklare

– Skulle ønske dere kunne bli hos oss for all fremtid, sa Marte Ellingsen Tyldum fra Kongsberg Maritime om gruppen studenter som har jobbet med bærekraftig fangst og sjømat.

Marte Ellingsen Tyldum (t.v.) fra Kongsberg Maritime ønsket studentene kunne ha blitt hos dem for all fremtid. Foto: SMP Brand Studio

– Vi er meget imponerte av den jobben dere har gjort, og vi vil følge dere nøye når dere er ferdig med studiene – kanskje vi kan snakkes, oppsummerte en imponert og rekrutteringsklar Bjørn Petter Haugen i Sparebanken Møre

Emma Sofie er klar

Tre av studentene som SMP Brand Studio har fulgt gjennom TEFT-lab Summer Internship utelukker ikke at de vil gjøre en karriere her i regionen.

– Jeg har alltid tenkt Sunnmøre etter studiene, men var usikker på mulighetene mine her. Internshippet har gitt meg mye mer innsikt i arbeidslivet og hvilke muligheter som finnes innen teknologi i Ålesund. Det har gjort meg tryggere på at det finnes mange muligheter for meg neste år, sier Haram-jenta Emma Sofie Søvik (23), masterstudent i Datateknologi ved NTNU Trondheim.

Tiril på sikt

– Jeg kan absolutt tenke meg å bo i regionen og etter hvert lande en spennende jobb her. Jeg har gjennom internshippet virkelig fått øynene opp for at det er flere bedrifter og aktører her som er svært så attraktive, fremtidige arbeidsgivere, sier Tiril Myklebust (23) fra Ålesund, masterstudent i økonomi og administrasjon ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

I likhet med Emma Sofie føler Tiril at hun har hatt et stort utbytte av å sommerjobbe. Tiril har vært engasjert av strømleverandøren Wattn med et prosjekt om fleksibilitetsmarkedet, effekttopper, økonomi og bærekraft. Tiril mener opplegget i regi av TEFT-lab er vinn-vinn for både studenter og næringsliv.

Magnus vil vurdere

Magnus Stava (23) fra Kløfta har ingen tilknytning til distriktet utover at han er masterstudent i simulering og visualisering ved NTNU i Ålesund.

– TEFT-lab Summer Internship har gitt meg en god smakebit av hvordan det er å jobbe i regionen. Regionen fremstår som godt knyttet sammen, både internt og blant de ansatte på tvers av bedriftene. Det er unikt, og noe man mister i de større byene. Det er noe jeg vil ta i betraktning når jeg starter på videre jobbsøking, sier Magnus som har jobbet med et prosjekt for Sparebanken Møre.

TEFT-lab skaper verdier

TEFT-lab som er et initativ fra Sparebanken Møre og NTNU Ålesund, fikk mye skryt for jobben som gjøres for å koble akademia og næringsliv gjennom forskjellige prosjekter som Summer Internship.

– Dette samarbeidet skal TEFT-lab styrke og utvikle i større grad. NTNU er viktig for å gjøre regionen attraktiv å leve i, sier administrerende direktør Trond Lars Nydal i Sparebanken Møre som har bidratt med 15 millioner kroner for å videreføre TEFT-lab ved NTNU i Ålesund.

Å introdusere studenter for det lokale næringsliv kan bidra til at det blir attraktivt å bli i regionen, til at nye studenter flytter hit og at de som har utdannet seg andre steder flytter hjem etter studiene, tror Nydal.

Administrerende direktør Trond Lars Nydal i Sparebanken Møre og rektor ved NTNU Anne Borg. Foto: SMP Brand Studio

Leder for TEFT-lab, Tove Margrete Bjørkavåg, er overveldet av responsen fra næringslivet på Summer Internships Final Presentation, og mener det må bety at næringslivet har et stort behov for å knytte seg tettere på akademia.

Kompetanse og rekruttering

– Gjennom konsepter som TEFT-lab kommer næringslivet tett på studentene. Studentene kan bli en kjemperessurs for bedriftene, de på sitter på kompetanse som er høyaktuell for næringslivet.

Akademia og næringslivet fant hverandre i TEFT-labs internship. (F.v.) Hans Solli-Sæther, Arve Løset, Linda Rafteseth Grimstad, Kjetil Hauge, Øystein Vikingsen Fauske, Maria Aas Herje, Sunniva Røshol, Tove Margrete Bjørkavåg og Espen Remme. Foto: SMP Brand Studio

Mange av bedriftene i fylket står overfor store utfordringer og omstillinger, og her kan akademia bidra. Næringslivet må også tenke nytt i forhold til rekruttering, og jeg mener at flere av våre prosjekter kan være et bra verktøy for rekruttering, sier en entusiastisk leder for TEFT-lab.

Prosjektkoordinator NTNU Andrea Sæter og leder for TEFT-lab Tove Margrete Bjørkavåg. Foto: SMP Brand Studio

Les også:

Superstudenter skal hjelpe sunnmørsbedrifter

Midterm - Summer internship 2022