Denne uka ble de nye vedtektene gyldige, men det har tatt sin tid.

– Politivedtektene har gått fram og tilbake i hvert fall siden 2009, og kanskje lenger enn det også. Det er lovlig seint at de blir stadfesta først nå, sier Frp-politiker Geir Stenseth.

Politidirektoratet beklager også at saksbehandlinga har tatt lang tid.

Fordel for alle

Politistasjonssjef Oddbjørn Solheim sier at verken tigging eller overnatting ute er noe problem i Ålesund, men at et krav om meldeplikt er positivt.

Politiet Politistasjonssjef Oddbjørn Solheim sier at tigging ikke er noe problem i Ålesund, men at meldeplikt kan være en fordel for alle parter.

– For politiet er det greit å ha en oversikt over hvem som driver denne virksomheten, og jeg tror det kan være en fordel for dem også, mener Solheim. Spesielt hvis tigginga er en del av organisert kriminalitet eller menneskehandel, og de som tigger gjør det ufrivillig. Med meldeplikt for politiet, kan det kanskje hindre at bakmenn bruker tvang.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside

Praktiske løsninger

– Vil det bli vanskelig å håndheve meldeplikten?

– Det tror jeg vi skal finne gode og praktiske løsninger på. Dette er en oversiktlig by, og vi kjenner til de fleste som den nye bestemmelsen gjelder, sier Solheim.

– Er dette et problem for politiet?

– Nei, det er det ikke. Nå er det vel ikke så mange dansetilstelninger her i byen heller, men vi har jo en del festivaler. Men her er arrangørene uhyre profesjonelle, og vi har et godt samarbeid med dem.

Solheim tror at vedtektene godt kan inneholde et slikt punkt likevel slik at foreldre også blir bevisstgjorte på at de selvsagt har et ansvar.

Plikter

Huseiere i Ålesund har fått presisert sine plikter i de nye vedtektene. Fortau og rennesteiner skal holdes reine, og det som kostes sammen, skal fjernes prompte. Huseiere skal sørge for at vannavløp holdes åpne, og rundt kiosker og gatekjøkken skal søppelkassene være på plass.

Ålesund kommune har i flere år ønsket at deler av politivedtektene kan håndheves av andre enn politiet. Ålesund parkering har vært positive til at parkeringsvakter kan bli pålagt ulike oppgaver, og de nye vedtektene gir anledning til kommunal håndhevelse. Men bare når det gjelder å sette ut advarsler om rasfare og utplassering av reklameplakater på fortauet.