Særlig kan tiltaket være viktig for riktig behandling i akutte situasjoner. Dersom du ikke reserverer deg mot å dele opplysninger, vil det samles en oversikt over legemidler, allergier og en generell besøksoversikt på sjukehus. Det er også mulig å legge inn egne opplysninger.

Innføres

– Det er viktig å presisere at dette er et supplement, og ikke en erstatning for dagens pasientjournaler, sier seksjonsoverlege Erik Dyb Liaaen ved Ålesund sjukehus.

I høst vil alt fra sjukehus, AMK, legevakter, fastleger og private kunne bruke tjenesten. Totalt har 2,3 millioner nordmenn allerede fått sin egen kjernejournal.Dyb Liaaen tror den blir nyttig i situasjoner hvor pasienter eksempelvis ikke greier å gjøre rede for seg selv, eller ender opp på et nytt sjukehus på ukjente steder.

– I en kritisk situasjon kan dette være med å redde liv, sier overlegen på medisinsk avdeling.

Les også: 86.000 var plutselig uten legevakt

Strengt

Alle helsepersonell som skal bruke kjernejournal må gjennom grundig opplæring. Hver eneste innlogging registreres, og du som pasient kan se hvem som har vært inne. Det er også mulig å velge hvilken informasjon du vil dele, og hvem du vil dele den med.

– Mange tror jeg nå får tilgang til fastlegens journal, det får jeg ikke som sjukehuslege. Den kommunikasjonen blir som før, men fastleger får en viktig oppgave med å oppdatere kjernejournalen, påpeker Dyb Liaaen.

Kan reservere

Ifølge ass. fylkeslege Cato Innerdal vil det kun være den mest sentrale informasjonen som samles.

– Fortsatt vil fastlegen sitte på mest informasjon, men dette er et tiltak som gir bedre oversikt. Den daglige kontakten skjer som før, sier Innerdal.

Både lege og pasient vil kunne se de samme opplysningene. Legen kan registrere alvorlige allergier eller medisinbruk som har gitt komplikasjoner.

– Kun autorisert personell ser innholdet. Er man bekymret er det mulig å reservere seg, men jeg anbefaler folk å ikke gjøre det, sier Dyb Liaaen.

Assisterende fylkeslege Cato Innerdal.