Seks ledere i Ambulanse Midt fikk til sammen 2,1 millioner kroner for å «stå løpet» helt ut i det midlertidige foretaket. Dette i tillegg til vanlig lønn og andre godtgjørelser. Samtlige var også sikret ny stilling. Blant annet fikk direktør Håkon Gammelsæter 425.000 kroner ekstra, selv om Helse Midt allerede var sikret av oppsigelsestid. Fagdirektør Per Chr. Juvkam fikk 548.000 kroner. De to har henholdsvis 1,08 og 1,2 millioner kroner i inntekt fra før.

Les også: Millionbonus ble aldri styrebehandletSe også: Interaktiv grafikk over alle sluttpakkene

Kuttet på kaffi og frukt

Torbjørn Mikalsen, tillitsvalgt i Ålesund, forteller at de ansatte det siste året ble bedt om å spare der de kunne. Dette har gått utover ting som kaffi, frukt og aviser. Mikalsen er skuffet over ledelsen:

– Med så stort underskudd (110 mill, journ. anm.) sier det vel seg selv hva vi synes. Å ta ut slike summer i bonus, når ingen sto i fare for å miste jobben, er respektløst, mener Mikalsen.

– Spør du meg, mener jeg forbundet må gå sammen for et krav om at bonusene skal betales tilbake, fortsetter Mikalsen, som sier at han uttaler seg som enkeltperson rundt akkurat det.

Støtter krav om tilbakebetaling

Håvard Bolme er hovedtillitsvalgt for Delta på alle ambulansestasjonene i Møre og Romsdal. Bolme har sjekket avtalene, og det heter at «innretning og størrelse på bonuser skal drøftes med ansattes representanter».

– Det er ikke gjort. Helt utidig. Det er et paradoks at både ansatte og tillitsvalgte har vært meget lojale. Vi har spart penger, men mange av tiltakene gir innsparinger som er vesentlig mindre summer enn det lederne har tatt ut i bonus uten å drøfte med oss. Jeg støtter Mikalsen fullt ut, sier Bolme.

Han sier at dette er gjort bak ryggen på de ansatte, og at de nå føler seg lurt.

Les også: Betalte 425.000 kr i bonus - var sikret fra før

Politisk motstand

Både Else May Botten (Ap), Harald T. Nesvik (Frp) og Pål Farstad (V) er enige om at det må tas grep rundt bonusene.

– Dette viser at man i Helse Midt har har hatt en fullstendig uholdbar lønnspolitikk – som må få konsekvenser. Jeg mener det er meningsløst at Helse Midt driver med bonusavtaler innenfor systemet. Det er mer enn nok folk som ønsker å jobbe med dette her, og da er det nok med normal lønn og pensjon, sier Harald Tom Nesvik (Frp).

Pål Farstad (V) mener det nå er fornuftig å grundig inn i dette.

– Det er litt rart at man skal få i pose og sekk, sier Venstre-politikeren. Han påpeker at det må på plass ordninger som folk oppfatter som rimelige og anstendige. Og Helse Midt har varslet at de skal opprette et eget utvalg som skal vurdere slike saker. Det mener Farstad er bra. Flere tillitsvalgte reagerer også på at det var avklart at foretaket skulle vare i to år.

Else May Botten (Ap) er skeptisk til utbetaling av bonuser. Rune Heggedal og Bjørg Henriksen satt som ansattrepresentanter i Helse Midt-styret da avtalene ble inngått.

 – Bonusene ble aldri styrebehandlet, avslørte de i mars.

Botten synes dette er meget merkelig.

– Det virker som et veldig dårlig håndverk som skaper splid og splittelse dette her, sier Botten, som mener at det ikke kan være lett å motivere ansatte når det finnes bonuser for lederne, mens det på gulvet må spares.

Sunnmørsposten skrev i midten av mars om samtlige sluttavtaler som var inngått i helse-Norge. Oversikten viser ulik praksis, avtaler i strid med statens retningslinjer for lederlønn og særavtaler som gir helsetopper som går frivillig gunstig etterlønn.

Les også: Høie presiserer og strammer innLes også: Klinge vil ha ny regel for lønnsfesten

Beklager

Daniel Haga i Helse Midt innrømmer at det er uheldig og beklagelig at bonusene ble vedtatt uten drøfting med tillitsvalgte, slik omstillingsavtalen skisserer.

– Men det har ikke vært noe forsøk på å gå «bak ryggen» på verken tillitsvalgte eller styret, sier Haga gjennom kommunikasjonsdirektør Tor H. Haukås.

Les også: Haga vil opprette godtgjøringsutvalg

Bruken av bonusene var begrunnet i behovet for å sikre tjenesten helt fram til overføringen. Også styret i Ambulanseforetaket uttrykte bekymring for å miste kritisk kompetanse i perioden fram til helseforetakene skulle ta over, mener Haga.

– Vi må tåle at samfunnet i etterkant diskuterer om dette var rett anvendelse av omstillingsavtalen, og det skal vi gjøre ved å oppnevne et utvalg som med tilstrekkelig ansvar kan diskutere anvendelsen av slike ordninger i tjenesten, heter det i svaret til Sunnmørsposten.

Harald T. Nesvik (Frp) mener det må ryddes opp og kaller lønnspolitikken uholdbar.