Dette ble klart i dag.

Påtalemyndigheten hevdet at politibetjenten stjal en datamaskin fra et beslagsrom på politistasjonen i Ålesund.

Politibetjenten ble først dømt for simpelt tyveri og 10.000 kroner i bot i Sunnmøre tingrett, men begge parter anket til Frostating lagmannsrett.

Les også: Dømt i tingretten

I lagmannsretten la aktor Jan Egil Presthus på nytt ned påstand om grovt tyveri med betinget fengsel i 45 dager og 20.000 kroner i bot, samt at politibetjenten skulle betale 3.000 kroner i saksomkostninger.

Les også: Aktor: - Grovt tyveri

Lagmannsretten fant ikke grunnlag for å dømme mannen, og han er derfor frifunnet.

- Enorm lettelse

- Det er en enorm lettelse å bli ferdig med dette. Jeg har vært suspendert i lengre tid. Nå er det veldig godt å senke skuldrene og forsøke å komme tilbake til et normalt liv, sier politmannen til Smp.no.

Han skal likevel ikke tilbake til politiyrket, og har sagt opp.

- Skulle kastes

Politibetjenten har forklart at han i juni 2012 tok PC-en fra politigarasjen der den lå sammen med annet datautstyr som skulle kastes, og som de kunne ta.

Han hadde ikke i sin villeste fantasi trodd at PC-en stammet fra et beslag, og heller ikke at den inneholdt kriminelt materiale.

Advokat Erling Flisnes var med å vinne saken etter en intens innsats i retten.

I dommen blir det opplyst at tidlig på høsten før han tok PC-en hadde en politiadvokat i Ålesund i strid med rundskriv utkvittert PC-en for destruksjon, og at resten av beslaget skulle tilbakeleveres eieren, noe som ikke skjedde. PC-en ble ikke destruert. Henimot ett år senere og omtrent samtidig som politimannen tok PC-en i juni 2012, ble det skrevet på saken at alt var destruert etter ordre fra jurist.

Frostating lagmannsrett skriver at  denne opplysningen er positiv uriktig.

Retten viser til at beslag kunne ligge her og der, at det ikke ble ført skikkelig beslagsprotokoll og at døren til beslagrommet kunne stå åpen, fordi låsen var dårlig. En rekke personer hadde adgang til beslagrommet. Ved Ålesund politistasjon ble ikke beslag destruert slik de skal etter rundskriv og retningslinjer fra Politidirektoratet.

Hovedavvik

– Et hovedavvik er at utkvittert beslag ikke ble destruert, skriver Frostating lagmannsrett.

Ting lå på gulvet før de ble båret ut i garasjen og videre i bilene. Noen beslag ble lagt i søppelrommet. Lagmannsretten har inntrykk av at praksis var kvalifisert klanderverdig.

Flertallet i lagmannsretten, blant dem lagdommer Sølberg og ekstra lagdommer Joa, finner at det ikke er bevist at han tok PC-en fra beslagrommet, men fra garasjen der den lå på en palle sammen med annet data som skulle kastes. Vitne forklarte at også beslag ble lagt der.

Det er ikke bevist at tiltalte forsto at han ikke kunne ta med seg PC-en fra andre ting som skulle kastes.

- Tillatelse

Tiltalte forsto det slik at det var gitt tillatelse til å ta med alle gjenstander som var plassert der PC-en lå, og da var det heller ikke ulovlig å gi PC-en videre slik han gjorde da han ba en kjenning om hjelp til å åpne den.

– Det er klart praktisk mulig at PC-en har ligget der politibetjenten har sagt han fant den, slår Frostating lagmannsrett fast. Den var ikke merket som beslag. Politibetjenten får kritikk for at han ikke sa fra om PC-en da han fikk vite hva dette egentlig var.

Mindretallet kom ut fra en totalvurdering av det samlede bevis det utvilsomt at han var skyldig. De mener at hans forklaringer har forandret seg etter hvert som han ble konfrontert med nye bevis.

Takker for støtte

- Jeg fikk vite om konklusjonen for kort tid siden. Det har ikke helt gått opp for meg. Nå skal jeg ringe rundt og takke mine støttespillere, sier politibetjenten.

Det er foreløpig ikke kjent om Spesialenheten vil anke saken.

Les også: Krever betinget fengsel

Les også: Må lite på at politifolk er lovlydige

Les også: - Fangerøyk helt vanlig

Les også: Politiet har innskjerpet beslagkontrollen

Les også: - Det har vært vanlig at folk har fått forsyne seg av beslag

Bakgrunn: Politimann tiltalt for PC-tyveri

Les også: Fant politi-pc hos Sigrid-siktet