– Ingen skal gå glipp av dyrebar rockemusikk fordi de står i dokø på min festival.

Kjell Wangberg Larsen er fast bestemt. Derfor har han beregna ett toalett per 60 festivaldeltakere når han denne helga inviterer til Back in the fields rock festival i Ålesund for fjerde år på rad.

– Det er typisk å måtte på do når man står og venter på favorittbandet sitt. Da skal det være fri bane og fort gjort så ikke man går glipp av noe, mener festivaldirektøren sjøl.

Tror på publikumsrekord

Sist han sjekka antall solgte billetter, fikk han seg en aldri så liten overraskelse.

– Akkurat antallet husker jeg ikke, men det var så få som ti billetter som skilte salget fredag og lørdag, forteller Larsen.

I fjor var det oppunder tusen besøkende per dag – et tall som med sikkerhet glemmes etter årets rockefest.

– Vi venter mellom 1.500 og 3.000 per dag. Selv om det er forhåndssolgt overraskende få helgepass, tror jeg de som kommer fredag vil tilbake lørdag, mener festivalsjefen.

Han har selvfølgelig bestilt fint vær som alltid under Back in the fields og oppfordrer til følgende huskeliste:

1. Godt humør2. Solkrem3. Kontanter («da blir alt så mye mer effektivt»)4. Genser til kvelden5. Tusj for å få signaturer fra artistene

Æresjobb

Fordi toaletter er så viktig, er det absolutt ikke noen drittjobb Stig Nærø og Terje Hansen har fått tildelt.

– Vi har nettopp rigga opp de fineste doene. Hva skal vi gjøre nå, Kjellemann, spør de frivillige arbeiderne som tidligere bare har vært på festivalen som publikummere.

– Lage til backstagearealet. Og i morra skal dere få tappe øl, melder sjefen.

Han har mellom 40 og 50 frivillige i aksjon per festivaldag, hvor det er venta mellom 1.500 og 3.000 tilskuere. Det holder dessverre ikke, og han etterlyser blant annet trivelsvakter hvis oppgave er å sørge for at folk har det greit.

– Vi vil at de frivillige skal slippe å løpe rundt og stresse, men snakke sammen, nyte musikken og drikke kaffi innimellom, sier W. Larsen.

Han presiserer at de tyngste taka allerede er tatt, så frivillige som melder seg i siste liten slipper unna med mindre fysisk krevende arbeidsoppgaver.

For alle

Det store, grusdekte festivalområdet skal være tilrettelagt for alle publikummere.

– Det er flatt og lett å komme seg fram med vogn, rullestol eller lignende. Vi har handikaptoalett, og dette skal bare brukes av bevegelseshemmede, påpeker han.

Det er jo ikke akkurat mangel på toaletter for dem som kan forsere et par trappetrinn før de setter seg i fred og ro, heller.

Nytt av året for Back in the fields på Flatholmen er barneprogrammet lørdag, der prøvesitting av motorsykler og unge rockemusikere er blant programpostene. Torsdag ble (trolig) siste artist sluppet, nemlig det tolvårige, venstrehendte gitartalentet Odin Landbakk fra Kristiansund.

Lørdag spiller årets headliner, Black Star Riders, konsert for et knippe «rockepass»-innehavere i kuppelen på Fjellstua. De spiller også på hovedscena seinere.

– Dette er det mest komplette festivalprogrammet på denne sida av Atl... eh, landet. Kvalitet i alle ender, synes Larsen.

Hovedprogrammet har aldersgrense 18 år, men underårige kan ha med edru følge over 25. Publikum bes ta spilletidene med ei klype salt, da et festivalprogram med 15 band kan bli noe forskjøvet.

Totalt er fire barer og åtte tappekraner parat til å betjene et tørst rockepublikum. Tre kokker er henta inn for å stille sulten, og Enger Transport og GC Riber har rydda lagerlokaler for backstageareale. Shuttlebuss fra Ålesund går fra Toldboden via et utvalg stoppesteder på veg mot Flatholmen.