Bandet som lenge var kjent som Fight! har nå byttet navn til Tirades. Den bergensbaserte punkrockbandet bestående av Remi Arefjord, Esteban Munoz, Mathias Simonsen og ålesunderen Markus Den Ouden, har en spesiell historie å dele når de skal fortelle om hvordan det første albumet ble til.

En hjelpsom indianer

Februar 2014: Gitarist Esteban Munoz er på reise i Andesfjella da bilen plutselig bryter sammen langs Los Libertadores. Ut av ingenting kommer Nauhel, en indianer fra Mapuche-stammen i Chile. Nauhel inviterte Munoz med til leiren sin, og insisterer på at Munoz skulle overnatte.

Det viser seg at Nauhel, i likhet med Munoz, er musiker. Nahuel jobber med tradisjonell mapuche musikk. Hele natten utveksler Munoz og Nauhel musikalske ideer mens nattsvermerne danset rundt lyset fra bålet.

Hva skal du finne på i helga? Sjekk kulturkalenderen!

Satset for fullt

Dette ble dråpen som gjorde at alle andre musikkprosjekter ble lagt til side. Det ble fullt fokus på Tirades og produsent Andrew Neufeld (Comeback Kid) blei kontakta.

– Navneendringa ble helt naturlig siden musikken vår tok en ny retning, forteller Markus Den Ouden.

– Musikken vår er fremdeles energiske, men vi jobber nå mer med låtene og lar de snakke for seg.

– Vi liker å ha kontroll på hele prosessen. Å gi ut albumet på eget selskap gjør at vi får gjøre ting akkurat slik vi vil, og at vi kan ha fokus på det kreative.

I tillegg til Tirades selv, har de også gitt ut debutalbumet til punkrockbandet Still Shaking, og mer er i vente utover høsten og på nyåret, ifølge Den Ouden.

Ute på miniturné

I fjor kom bandmedlemmene til finalen av Musikkprisen sammen med Lena Nymark og Ine Hoem. Til slutt ble det Hoem som stakk av med førsteplassen og vann innspillingstid i Ocean Sound Recordings på Giske. Men medlemmene i daværende Fight hang ikke med hodet av den grunn.

– Vi vant ikke, men vi fikk spilt en kul konsert, og vi knytta god kontakt med folka i studio der ute (i Ocean Sound Recordings journ. anm.), så slik sett gjorde det ingenting, forteller Den Ouden.

Nå er bandet på miniturné, og med seg i bagasjen har de blant annet nyinnspilte kassetter. (Ja, du las riktig!)

– Plata er ute digitalt og på begrenset opplag som kassett. Kassetter er en liten nisje i punkmiljøet, forteller Den Ouden.Tidligere i uka var de i Oslo og Trondheim, lørdag venter Smutthullet i Ålesund, før veien går videre til Bergen og Stavanger.