- Hva som påvirker din låne- eller innskuddsrente er mer sammensatt enn du tror, ikke minst nye EU-krav som bank- og finansverdenen må forholde seg til. Det blir store prisforskjeller på lån,  ifølge adm.dir. Olav Arne Fiskerstrand i Sparebanken Møre.

Mye har skjedd siden banken i 1985 hadde 152 millioner kroner i egenkapital. I år feirer de 30 årsjubileum med en ren egenkapital på ca. 4,5 milliarder kroner.

Og mye kommer til å skje i finans- og bankverdenen framover.

Les også: - Risikerer negativ innskudsrente også i NorgeLes også: Fortsatt positivt i bygg- og anlegg

Nye EU-regler

I Norge sikres bankinnskudd fra kunder gjennom Bankenes sikringsfond med to millioner kroner per bank.

Denne beløpsgrensa skal endres til 100.000 euro per bank, tilsvarende ca. 800.000 kroner.  Det blir derfor stadig viktigere å ha et forhold til bankens kapitalstatus.

Innføring av EU-regler gjør at bankene må bygge opp en betydelig egenkapital som en buffer om noe skulle skje med banken.

Utfordring

- Norske banker er generelt veldig bra stilt kapitalmessig, sier Fiskerstrand og nevner at Sparebanken Møre i november 2014 havnet helt på toppen av DNB Markets’ liste over de mest kredittverdige norske bankene. Banken fikk et A-rating, noe som enkelt forklart betyr at DNB anser vår bank som den tryggeste norske banken å plassere penger i, både for innskytere og for investorer som plasserer midler i bankens obligasjoner og sertifikater.

- Utfordringen framover er å forrente kapitalen. Ulik grad av egenkapital vil fort slå ulikt ut i forrenting og prising, sier Fiskerstrand.

Påvirker pris på lån

Han sier EU-krav om økt egenkapital har påvirket og vil påvirke prising på lån noe.

Fiskerstrand peker på at bankene ikke har tjent på marginene på innskudd de siste årene.

- Det vi har tjent på er gode tider i næringslivet, samt at banken har unngått tap, sier han til Sunnmørsposten.   Til tross for at renta er så lav, har vi aldri opplevd en slik priskonkurranse som nå, sier han.