Hildre  er prosjektleder for SFI Marine Operations  i Ålesund, professor og dekan ved Høgskolen i Ålesund. Onsdag var det kickoff for SFI Marine Operations og aktørene applauderer.

Gjør som flere enn 21.000 andre - lik smp.no på Facebook

SFI står for Senter for forskningsdrevet innovasjon. Her er prosjektdeltakere fra NTNU, Marintek, SINTEF og bedrifter fra den maritime klynga, samt Statoil, Subsea7, AMAS-AMC, Statkraft og Ocean Installer.

SFI-en har et budsjett på ca 200 millioner kroner over åtte år.

Stor interesse

Til onsdagens kickoff kom det flere enn Hildre hadde forventet.

– Jeg hadde egentlig bord for 15-20, men tror her er 38. Det kom både to og tre for hver bedrift. Veldig mange fant dette spennende å være med på. Dette blir spennende! sier Hildre.

Midt i smørøyet

En av de som var med på kickoffen er leder for avdeling for struktur og marine operasjoner i Havvind i Statkraft, Thorleif Sætrevik. Han sier SFIen er midt i smørøyet for Statkrafts vindmølleplaner.

– Vi driver med installasjon av vindmøller til havs. Vi ser at dette er en veldig sterk klynge som er involvert her. Både av leverandører og miljøet på høgskolen, rederiene  rundt Fosnavåg osv. Sammen har de klart utvikle veldig avansert teknologi på sitt område.  Jeg tror vi på mange områder er kommet kortere på det som skjer ute i havet innenfor vindbransjen. Vi håper at kunnskapen her også kan gjøre våre operasjoner sikre og mer kostnadseffektive, sier Sætrevik.

Les flere næringslivsnyheter på smp.no

Planlegger to havvindparker

Han peker på at vindmøllene er en marginal bransje der kostnaden på  strømmen ut i andre enden per i dag egentlig er  for høy.

– Den må  ned. For å få til det må vi bli smartere og mer effektive og det håper vi og tror at vi skal få til her.

– Vi drifter  en havvindpark i dag og er i gang og planlegger for to nye på østkysten av England. Det er ikke politisk vilje på tilsvarende satsing i Norge i hvertfall i rimelig framtid. Derfor er vi aktive i andre Europeiske land.

– Du mener at de teknologiske løsningene ligger så langt framme i denne regionen at dere vil hente nytte av dette miljøet?

– Ja, vi ser at det er kunnskaper her som vi tror er lenger framme enn det som brukes i havvindbransjen. Og vi  ser at vi kan løfte nivået på det vi holder på med gjennom å overføre kunnskap fra primært et olje- og gassutvikla område til havvind.

Eksport på gang

– Men de kommende vindmølleparkene utenfor England er et stykke unna. Vil dette generere aktivitet her i regionen?

– Det selges per i dag fartøyer fra denne regionen som skal inn i denne virksomheten for å drifte havvindparker. Det er allerede eksport på gang. Også utstyr til installasjonsfartøy leveres fra bedrifter her i området. En del i alle fall,  og potensialet er nok enda større.

– Grunn til å være optimistisk

– Har du noen tanker om hvor stort det kan bli?

– Jeg har ikke lyst til å si tall. Havvind er avhengig av støtte og støtteordninger i de landene vi opererer, England og Tyskland. De avgjør til enhver tid hva vi kan få til.  Hvis nye politikere kommer inn og vil ha mindre havvind, så blir det mindre business. Det er veldig vanskelig å spå. Men får vi til ting, er det ganske store summer det er snakk om.

– Det er grunn til å være optimistisk for vår regionen?

– Ja det synes jeg.

- Dette er midt i smørøyet for våre vindmølleplaner, sier Torleif Sætrevik som er leder for struktur og marine i Havvind i Statkraft. Foto: Inger Otterlei