To menn i 20- og 30 åra, begge litauiske statsborgere, men bosatt på Sunnmøre, er i Sunnmøre tingrett dømt til henholdsvis to år og fire måneder og tre år og fire måneders fengsel, blant anna for pelstjuverier.

Les også: Mener å ha fakket internasjonal pelsbande

Sammen om ett tjuveri

Når det gjelder den yngste av mennene er han dømt for to slike grove tjuverier - begge sammen med andre, fra en pelsfarm på Øye i Ørsta kommune i 2012 og 2013. Mens det under det første innbruddet ble stjålet rundt 300 minkskinn og to reveskinn til en samla verdi av 151.000 kroner, ble det under det andre borttatt 115 minkskinn og 35 reveskinn. Her er verdien oppgitt til å være vel 109.000 kroner.

Den eldste mannen er - på si side - dømt for i alt tre pelstjuverier.

I tillegg til å ha vært sammen med blant andre mannen i 20-åra om tjuveriet på Øye i 2012, er mannen også dømt for å i fellesskap med flere andre ha brutt seg inn og stjålet 132 minkskinn og fem reveskinn fra den tidligere nevnte pelsfarmen på Øye natt til 4. desember i fjor.

Ei drøy uke senere slo de til på Lesja i Gudbrandsdalen og stjal 166 reveskinn og 110 tannere.

Les også: Etterlyser tips etter stort pelstjuveri

Tiltenkt salg i utlandet

Når fengselsstraffene er lavere enn aktors påstand skyldes dette først og fremst at retten ikke finner det bevist at de to tilhører ei organisert kriminell gruppe.

- Det er likevel klart at forholdene i tiltalen som de begge også blir dømt for har et såpass stort omfang at det er åpenbart at det var tiltenkt salg i utlandet.

Promille på 2,22

I tillegg til pelstjuverier er den yngste av mennene blant anna også dømt for ett tilfelle av bilkjøring der han var påvirka av alkohol. Kjøreturen - i november i fjor, endte med et trafikkuhell med store materielle skader, og blodprøve tatt av han senere samme natt viste ei promille på 2,22.

Han er også dømt for oppbevaring av tjuvgods sammen med flere andre, etter at det i desember i fjor ble funnet rundt 93 skinn av rev til en samla verdi av om lag 93.000 kroner, i boligen hans.

Dømt for medvirkning til ran

Når det gjelder mannen i 30-åra omfatter dommen blant anna også medvirkning til ran: 17. januar i år kjørte mannen to personer til en bolig i Ålesund. Der knuste de to personene et vindu, før de gikk inn og truet en mann med en revolver.

Etter ranet kjørte mannen som medvirka, de to personene bort, og han hjalp også med å skjule hele eller deler av ransutbyttet i boligen sin.

Mannen er også dømt for et grovt tjuveri fra ei bedrift i Ørsta sammen med flere andre i desember i fjor, forsøk på dieseltjuveri i desember i fjor, ett tilfelle av bilkjøring i rus, brudd på legemiddelloven og ett tilfelle av kjøring uten gyldig førerkort. Alle de tre siste forholda er knytta til en og samme hendelse - 19. januar i år.

Les også: Stal minkskinn for meir enn 100.000 kroner

Må betale erstatning

For det felles innbruddet er mennene solidarisk dømt til å betale vel 151.000 kroner i erstatning til pelsdyrfarmen på Øye, og begge mennene er dessuten i ilagt 30.000 kroner hver i bot. I tillegg til dette er den eldste av mennene dømt til å betale henholdsvis 118.590 kroner i erstatning etter det grove tjuveriet på Lesja, og nesten 12.000 kroner etter tjuveriet fra ei bedrift i Ørsta.

Mens den yngste av mennene er fradømt førerretten i fire år og må gjennom full ny førerprøve for å få denne tilbake, har mannen i 30-åra sperrefrist for førerretten i fem år. Han er også dømt til inndragning av en bil.

Til fradrag i begges fengselsstraff kommer 121 dager der de alt har sittet i varetekt. Saksomkostninger idømmes ikke.