Politiet pågrep fire rumenere for omfattende kortsvindel på Moa kjøpesenter like før jul.

– Aktiviteten deres har foregått flere steder i Ålesund. Det er også grunn til å tro at det samme har skjedd i Stavanger og Bergen, forteller etterforsker i Økokrim ved Møre og Romsdal politidistrikt, Eivind Klokkersund.

Svindel Politiførstebetjent Eivind Klokkersund ved Økokrim har vært med på å avdekke omfattende kortsvindel utført av rumenere.

Tre av de fire ble varetekstfengslet fram til 15. januar. Den fjerde personen, en kvinne under 18 år, ble løslatt.

Store verdier

– Tre av de siktede ble pågrepet på Moa kjøpesenter etter at vektere hadde observert mistenkelig atferd over to dager. De tre hadde i forskjellige butikker kjøpt eller gjort forsøk på å kjøpe kostbare artikler, klokker, smykker, iphones, parfyme også videre, med kredittkort. Transaksjonene var blitt godkjent i enkelte butikker, avvist i andre.

– En gjennomgang av fullførte transaksjoner viser at det ikke var samsvar mellom numrene på de enkelte kredittkort og de nummer som fremgår av kvitteringene. Kortene er derfor preparert på en slik måte at det blir avvik mellom tallene på kortene og chipens innhold, heter det i fengslingskjennelsen.

Andre steder

Klokkersund sier at modusen til de siktede er kjent fra andre steder i landet.

– Dette er omreisende vinningskriminelle som opererer over et stort område. Vi er ikke ferdige med avhørene av de siktede, men vi har grunn til å tro at de også kan ha prøvd seg med lignede metoder andre steder i Ålesundsområdet, sier Klokkersund.

Han vil oppfordre butikkeiere til å være ekstra varsomme med transaksjoner som foregår med kortets stripe, og ikke med chip og kode.

– Her er det viktig å sjekke at de fire siste sifrene på kortet samsvarer med sifrene på kvitteringen som kommer ut av kassa, sier Klokkersund.

Hvor kortene kommer fra vil han ikke spekulere i.

– Men det er jo grunn til å tro at kortinformasjonen er innhentet på ulovlig vis, sier han.

Koffert

– Den fjerde siktede ble pågrepet i nærheten av det hotellet som de siktede hadde tatt inn på i Ålesund. Ved pågripelsen var han i besittelse av kofferter fulle av kostbare nye varer som trolig stammer fra opphold så vel i Stavanger, Bergen som Ålesund. Det er bekreftet at en koffert er sendt over til London, men at forsendelsen etter politiets inngripen er stanset der og sendt i retur. Det bemerkes at siktede har erkjent straffskyld, heter det videre i en av fengslingskjennelsene.

- Hva de ellers var i besittelse av, vil jeg ikke kommentere, men vi kan si såpass at det dreide seg om betydelige verdier, sier Klokkersund.

Etter det Sunnmørsposten kjenner til ble det på hotellrommet til de siktede funnet dyre merkeklær, Macbook air, iPad og flere ubrukte iPhoner.

Politiførstebetjent Eivind Klokkersund ved Økokrim har vært med på å avdekke omfattende kortsvindel utført av rumenere.