Det forteller daglig leder Ingvar Nygård i Nybo Holding, etter ei arbeidsulykke om bord i ringnotbåten «Nybo» fra Midsund, mandag for ei uke siden.

Med nota som fjør

- Båten lå ute på Vigrafjorden og skylte not. Undervegs falt boltene på notrullen - som letter arbeidet med å dra inn nota og som veier flere hundre kilo, av. Rullen datt ned på nota, som fikk funksjon som ei fjør. Fiskeren fikk heldigvis ikke rullen over seg da den falt, men da rullen spratt opp igjen og velta traff den han og forårsaka lårbeinsbrudd, sier Nygård.

Møre og Romsdal politidistrikt meldte om ulykka ved 19-tida, 6. februar.

- En mann er skadd på en fiskebåt. Han er frakta til sjukehus. Båten er nå ved kai og politiet er om bord for undersøkelser, het det. I ettertid skreiv Helse Møre og Romsdal i ei pressemelding at det dreide seg om en ung mann i tenåra, at han hadde fått alvorlige skader, men at status var stabil.

- Kriminalteknikeren vår har nå avslutta arbeidet sitt. Det er noe teknisk utstyr om bord som har svikta, men hvorfor det har svikta kjenner jeg ikke til, sa vakthavende operasjonsleder Arild Reite hos politiet til smp.no om kvelden, 6. februar.

Letta tross alt

- Det skal ikke skje, det som skjedde, og vi for vår del har aldri tidligere hatt alvorlige ulykker knytta til dette utstyret. Nå er vi mest letta for at det tross alt gikk så vidt godt. Hadde noen fått rullen over seg da den falt, kunne dette fort ha fått en enda mer alvorlig utgang, sier Nygård.

Pålegg fra Sjøfartsdirektoratet

Dagen etter arbeidsulykka var Sjøfartsdirektoratets folk om bord for å undersøke båten.

- Det ble gjennomført et tilsyn, uten at det ble funnet noe kritikkverdig. Rederiet fikk imidlertid pålegg om å be leverandøren av notrullen om å sjekke både selve rullen og boltene, med rapport tilbake til oss, sier kommunikasjonsrådgiver Steinar Haugberg i Sjøfartsdirektoratet.

- Dette ble gjort straks pålegget kom, og tilbakemeldinga vi har fått er at dette trolig har skjedd som følge av et gammelt brudd i en av boltene, sier Ingvar Nygård. Da smp.no snakka med han, tirsdag ettermiddag lå «Nybo» allerede ved Island og fiska.