– Jeg har sendt mange søknader, men kommer sjelden så langt at jeg faktisk får møte en arbeidsgiver. Da er det jo vanskelig å overbevise dem om at jeg kan fungere i jobben som alle andre, sier, sier Julian Andres.

22-åringen fra Ålesund har en fullverdig skolegang og utdannelse innen transport og logistikk. Men når han forteller at han er døv, møter han ofte bortforklaringer.

– Da virker det som jeg havner nederst i bunken. Jeg tror det skyldes at arbeidsgivere har lite informasjon om hva det vil si å ha en døv på arbeidsplassen. De tror for eksempel det er dyrt å leie inn tolk, mens faktum er at det er helt gratis, sier Julian.

Fordommer

Han er ikke alene. Å få en fot innenfor arbeidslivet er et problem for mange døve, sier Arild Berstad, som er avdelingsleder vedtak/tolk ved NAV Hjelpemiddelsentralen.

– Vi ser dessverre at det er en del unødvendige fordommer ute og går. I dag kan hørselshemmede og døve fungere like godt som hørende i jobb, ikke minst takket være teknologiske fremskritt. Og for arbeidsgiver er all tilretteleggingen faktisk gratis, sier han.

Følg smp.no på Facebook

Berstad tror det er veldig mye å hente på god informasjon. Selv er ikke alle døve og hørselshemmede klar over alle mulighetene som finnes, og kan derfor få med seg Hjelpemiddelsentralen ut for å besøke arbeidsgiverne.

Bildetolk på sekunder

Fag- og regionansvarleg for NAV Bildetolktjeneste i region Vest, Robert Aas Osdal, demonstrerer hvor lett man kan nå en bildetolk på et nettbrett.

Få sekunder etter at han trykker på symbolet på skjermen, dukker en tolk opp og kan formidle samtalen til Julian. Det trengs ingen bookinger, ingen ventetid, og ingen kostnader. Forbindelsen går over 4G-nettet, det vil si at Julian bokstavelig talt kan ha med seg tolken i lomma.

– Ikke engang jeg visste hvor lett dette er, sier Julian.

Mer forbrukerstoff på smp.no

Tilrettelegging gratis

Også tilrettelegging som varsling med lys og vibrasjoner, spesielle mobiltelefoner og oppmøtetolk er gratis for arbeidsgivere.

– Vi ser at de som først har fått døve inn i arbeidsstokken, er langt mindre skeptiske til å gjøre det igjen. Faktisk er det en fjær i hatten for enkelte, og det viser at de er en arbeidsplass uten fordommer. Det gir godt omdømme, sier Berstad.

<strong>Døv:</strong> Julian Andres er har vansker med å skaffe jobb. Grunnen kan være fordommer, mener NAV Hjelpemiddelsentralen. Foto: Bjørn Vatne