«Hjelperne trenger hjelp» skriver medlemmene i Ålesund Brannkorpsforening i et leserinnlegg i fredagens utgave av Sunnmørsposten. Der skriver de også at de ikke lenger godtar å bli utsatt for farlige kreftfremkallende stoffer på arbeidsplassen.

- Vi brannfolk er vant til å hjelpe andre, og vi utsetter oss i løpet av en arbeidskarriere for risikofylte brann- og redningsinnsatser. For én gangs skyld trenger vi som hjelper andre selv hjelp, og hjelpen må komme fra politikerne i Ålesund og den MÅ komme i bystyresalen torsdag 10. april, skriver brannfolkene.

At brannvesenet i Ålesund trenger ny hovedbrannstasjon er de fleste enige om. Det har bare ikke vært penger til formålet, og nå foreligger det et forslag om å stryke omtrent alt som er bevilget til brannvesenet i år.

Lojale

- De ansatte i Ålesund brannvesen er lojale, og alle har satt sin lit til at ny brannstasjon vil komme. Det er i hvert fall det vi har blitt fortalt. Forholdene er uholdbare på flere måter, men når vi skjønner at det er direkte helsefarlig å jobbe her, må vi si at nok er nok.

Det sier Geir Egil Haug og Rolf Jarle Ødegaard som sitter i styret i brannkorpsforeninga. Bernt Olaf Slyngstad er hovedverneombud, og han er også opprørt over at brannfolkenes helse blir en salderingspost.

Det finnes måter å redusere kreftfaren på.

Følg smp.no på Facebook

I undertøyet

- Vi må blant annet ha nok arbeidstøy til å skifte så fort en aksjon er over. I dag har vi bare ett sett, og det er ikke uvanlig at vi sitter i undertøyet i bilen på veg tilbake til brannstasjonen, sier Ødegaard.

Og på brannstasjonen er det heller ikke forhold for å behandle både klær og annet arbeidsutstyr på en forsvarlig måte. Brannstasjonen burde ha vært delt inn i en skitten og rein sone og det trengs spesialutstyr for å vaske blant annet røykdykkerutstyr.

- I dag henges utstyret opp i vognhallen der også de andre ansatte på stasjonen ferdes. Vi utsettes for en rekke farlige stoffer når vi er ute på en brann, og slik det fungerer i dag tar vi med oss mye av dette tilbake på brannstasjonen og inn i boligdelen der vi bor og oppholder oss 42 timer i uka. Alt dette fordi vi mangler fasiliteter til å ta oss av forurensa tøy og utstyr på en skikkelig måte, sier brannfolkene.

- Har dere ikke sagt ifra om dette før?

- Både ledelsen i brannvesenet og de ansatte har sagt i fra, men vi har stolt på at det skulle ordne seg. Vi har også blitt oppmerksomme på forskningen som viser hvor kreftutsatte brannfolk er, og dette er ingen hyggelig lesning. Helsa er viktigere enn alt annet.

- Men det finnes ikke penger til ny brannstasjon?

- Såpass skjønner vi, men det er politikerne som må prioritere. Å kjempe om penger som trengs både på sjukehjem og skoler er ikke hyggelig, men denne gangen handler det om helsa vår. Den kan vi ikke gamble med, sier de tre.

Les Ålesund Brannkorpsforenings leserinnlegg i Sunnmørsposten fredag.