To menn på 27 og 29 år fra Litauen er dømt til henholdsvis 4 år og 3 år og 10 måneders fengsel for i alt 15 grove tjuverier og ett boliginnbrudd i private hjem i og ved Ålesund og Trondheim i februar i år.

Smykker og pizza

Da de to mennene blei pågrepet i ei campinghytte i Melhus 20. februar, blei det funnet gjenstander som kunne tilbakeføres til innbruddstjuveri fra fem boliger i Ålesund, én bolig ved Trondheim og én i Malvik. Det blei videre også funnet brekkjern og skrujern under ei seng, framgår det av dommen. Når de to også er dømt for ei rekke andre forhold, skyldes dette blant anna at analyser av GPS-en i bilen mennene brukte viser at denne har vært i nærheten av også disse innbruddsstedene.

Under hovedforhandlinga, som blei holdt i Sunnmøre tingrett over tre dager fra 19. - 21. august sa den yngste av mennene seg ikke skyldig etter tiltalen. 29-åringen innrømma - på si side, skyld i forhold til to grove tjuveri i Trøndelag.

Legger skylda for innbruddsraid på kompis

«Eksport av kjøttvarer»

I retten hevda de to mennene at formålet med besøket i Norge var å undersøke muligheta for å få til eksport av røkte kjøttvarer fra Litauen til Norge.

Dette har retten ikke festa lit til, og skriver i dommen at årsaken er at det ikke foreligger opplysninger som støtter dette. I steden legges det til grunn at mennene hadde andre hensikter da de reiste til Norge: Illegale sådanne.

- Formålet var åpenbart å begå vinningskriminalitet. Mobil vinningskriminalitet er et stigende samfunnsproblem og det skal etter rettspraksis reageres med strenge straffer, bemerker retten.

Må betale vel en mill. i erstatning

Det har de to også fått. Og i tillegg til fengselsstraffene er de solidarisk også dømt til å betale i overkant av én million kroner i erstatning for borttatte gjenstander og skadeverk. Med bakgrunn i at de to har brukt bil i staffbare handlinger er de også framdømt førerretten i tre år.

Når den eldste av mennene har fått to månedere mindre i fengselsstraff enn den andre, skyldes dette at han har erkjent to av forholda han nå er dømt for. Dette blir imidlertid understreka å ha hatt begrensa prosessøkonomisk betydning.

Til fradrag i straffa for begge kommer 198 dager der de to alt har sittet i varetekt.