Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener det Helse Møre og Romsdal onsdag la fram under presentasjonen av styresaken om tomtevalg, gir hele befolkningen innsyn i det faglige grunnlaget for styrets beslutning.

- Jeg vil minne om at dette er en sak som er av så stor betydning at den først skal behandles av styret i Helse Møre og Romsdal, så av styret i Helse Midt-Norge, så til slutt i foretaksmøte i Helse Midt-Norge, som er undertegnede, skriver Høie i en e-post til smp.no - sendt rett før sjukehussaka ble lagt fram ved administrasjonsbygget til helseforetaket i Ålesund.

Les også: Konsulenter kritiske til Eidsviks arbeid

- Eidsvik sa opp selv

Høie forteller også at dette har vært planen hele tiden. Han har ingen opplysninger som skulle tilsi at tidligere direktør i Helse Møre og Romsdal, Astrid Eidsvik, er presset ut av stillingen sin.

- Som det framkommer i hennes egne uttalelser så valgte hun selv å si opp. Det synes jeg er leit, men det endrer ikke grunnlaget for at styret kan gjøre sin vurdering, påpeker helseministeren.

En rekke kritiske røster har tatt til orde for en utsettelse av tomtevalget. Senest tirsdag rykket parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik ut og mente det var nødvendig å utsette saken på grunn av manglende tillit til prosessen.

Les også: Ber Høie utsette tomtevalg

- Samme kompetanse i styrene

Ifølge Høie er det helt klart at styret i Helse Møre og Romsdal kan behandle saken på bakgrunn av saksutredningen som i dag ble lagt fram, uten at direktøren legger fram forslag til vedtak.

Høie mener at det er styret selv som må avgjøre om de mener de har et godt nok grunnlag i saksframstillingen til å avgjøre saken.

- Det har ikke skjedd noe med styrets kompetanse de siste ukene som skulle tilsi at de ikke kan behandle saken, mener helseministeren.

Styret i Helse Midt-Norge skal avgjøre saken 18. desember, dagen etter Helse Møre og Romsdal. Høie mener at kompetansen i dette styret heller ikke er endret. Torsdag legger konst. dir. Daniel Haga fram sin innstilling.

Gjør som over 20.000 andre - følg smp.no på Facebook du også!

- Denne saken er oppfølging av et vedtak i foretaksmøte i Helse Midt-Norge. Det er derfor også riktig at en så vesentlig sak også behandles av meg. Jeg og Helse- og omsorgsdepartementet vil også få tilgang til det faglige grunnlaget for beslutning i morgen. Dette, sammen med vurderingene og konklusjonene som tas i styrene, vil være grunnlag for min konklusjon, mener Høie.

Planen står

I e-posten til smp.no oppsummerer Høie med at saken vil fortsette som planlagt. Helseministeren uttaler at saken har vært vanskelig for regionen over mange år, og at han ikke tror det er mulig å komme videre uten at det blir tatt en beslutning om lokalisering - understreker behovet for et nytt felles sjukehus for Nordmøre og Romsdal.