Det er frivillig å vedta et slikt forelegg, og det innebærer at den delen av saken er ferdigbehandlet i rettsapparatet.

Det vises også til at en eventuell rettssak vil være en stor belastning for de involverte, noe barnehagen vil unngå.

I et intervju med Sunnmørsposten uttalte foreldrene til gutten at de ikke godtok at sønnens død var en ulykke. Foreldrene sa samtidig at de ønsket at dødsfallet ble belyst i en rettssal.

– Inkonsekvent

Nå reagerer foreldrene på hvordan saken håndteres fra barnehagens side:

Advokat Reidar Andresen som representerer barnehagen, vil ikke kommentere uttalelsene fra foreldrene.

Noe av motivet til foreldrene med å være åpne om dødsfallet til sønnen, var at de ønsket å sette fokus på sikkerhet i barnehager.

– Vi som foreldre var opptatt av at dødsfallet skulle belyses i retten, slik at andre slipper å oppleve det samme som oss. Vi hadde håpet at dette kunne føre til en endring i rettssikkerheten for barnehagebarn, sier Gjærde.

Bakgrunn: Barnehager skal lære sikkerhet av hverandre– Loven er dårlig for barnaVentet to år med å sjekke barnehage etter Daniel ble invalidSkal registrere alle skader i barnehagerHar gjort garderober tryggere etter dødsfall

Klager på henleggelse

Statsadvokaten vurderte også hvorvidt det skulle reises tiltale om uaktsomt drap mot barnehagestyrer, men henla den delen av saken etter bevisets stilling.

Foreldrene til Adrian har imidlertid påklaget avgjørelsen, noe som riksadvokaten dermed må ta stilling til.

Guttens foreldre har også mulighet til å gå til sivilt søksmål mot barnehagen i etterkant.

– Totalvurdering

Etterforskningen til politiet viste at fireåringen var uten tilsyn mellom 15 og 33 minutter. Statsadvokaten har forklart at det er en totalvurdering som ligger til grunn, for at hun mener barnehagen handlet uaktsomt etter loven.

– Det er forskjell på å ha en perm med rutiner, og det å følge å faktisk følge de opp. Her var det flere forhold som førte til at dødsfallet skjedde, sier Nordheim.

I forlegget påpekes følgende:

  • Barna var uten tilsyn i for lang tid: Nordheim konkluderer ut fra politietterforskningen, at fireåringen har vært uten tilsyn i mellom 15 og 33 minutter, men at tidsforløpet ikke kan slås fast presist.

  • Barna kunne flytte et møbel fra et rom til et annet: Statsadvokaten mener at en krakk som ble flyttet inn på grovgarderoben der Adrian døde, medvirket til at dødsfallet kunne skje. Fireåringen ble kvalt etter å ha fått en snor fra en ryggsekk rundt halsen.

  • Flere barn kunne leke alene i et rom uten tilsyn.

Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim har tidligere opplyst at vurderingene etter barnehagedødsfallet var utfordrende. Foto: Staale Wattø