Det var 27. august at det var felles foreldremøte inne på Spjelkavik ungdomsskole. MS-rammede Langeland, som til daglig bruker elektrisk rullestol, fikk plutselig det ene hjulet utfor trappekanten i en av de nye, nedfelte sittegruppene i fellesarealet.

– Stolen veltet, Svein Vegard falt ned trappene og endte opp i bunnen før han fikk stolen som veier ca. 350 kilo delvis over seg. Resultatet av møtet med gulvet ble kraniebrudd, tre hjerneblødninger samt knust mellomøre på venstre side, forteller hans nære venn, Torbjørn Ness.

Les også: 60 millioner dyrere enn planlagt

Langeland ligger fortsatt på sjukehus og legene forespeiler flere måneder med rehabilitering. Det er langt opp og fram før han kan skrives ut. Fra toppen av sittegruppen er det over én meter til bunnen.

VELTET NED I SITTEGROP: Rullestolbruker Svein Vegard Langeland kom fra venstre hjørne i bildet før ulykka skjedde.

Sikkerhet?

Ness uttaler seg som nær venn etter avtale med Svein Vegard Langeland.

– Jeg spør hvordan dette kunne skje på en skole som skal være både handikappvennlig og en IA-bedrift for inkluderende arbeidsliv, sier han.

Den nye skolen har plass til hele 21 klasser og 630 elever. I dag er det 580 elever og 58 ansatte. Ness påpeker at det har gått lang tid etter ulykka, og foreløpig er det ikke gjort noen konkrete fysiske grep for å hindre at lignende skjer igjen.

– Jeg mener at det kan være fort gjort at det skjer en ulykke igjen når ungdom og barn er til stede med knuffing og springing i fellesarealene. Det må være en fysisk hindring rundt «gropene», er hans klare beskjed.

Ness savner også bedre merking av de nedfelte, arkitektoniske områdene.

– Slike groper er heller ikke særlig inkluderende for handikappede. Vi må huske på at skolen er bygget for fremtiden. Den skal vare i mange tiår. Det er over én meter til bunnen av gropen. En så alvorlig ulykke må ikke bli glemt, og utbedringer må skje straks, påpeker Ness.

Oppfølging

Rektor Arne Sunde sier at skolen samme kveld som ulykka skjedde tok kontakt med Ålesund kommunale eiendom (ÅKE).

– I første omgang har vi undersøkt om byggeforskriftene er fulgt, sier Sunde, og legger til at ingenting tyder på noe annet.

På vegne av skolen er rektor selvsagt lei seg for det som har skjedd.

– Når det skjer noe sånt, vil vi alltid arbeide for å hindre at det skjer igjen. Det byggtekniske samarbeider ÅKE og arkitektene om, forteller Sunde.

Bygget er satt opp etter en ny standard.

– Ut fra bygget forutså vi ikke at dette kunne skje på forhånd. Det har vært synfaring og ingen har bemerket dette spørsmålet, sier Sunde.

Ifølge rektoren må det uavhengig av regler vurderes grep.

– Per i dag er det ikke handikappede elever på skolen, slik at det ikke er umiddelbar fare for gjentakelse, svarer han på konkrete spørsmål.

– Hvilke tiltak ser du for deg?

– Ingenting er foreløpig bestemt, men flere løsninger har blitt diskutert. Vi har drøftet både å ha et lavt gjerde og ekstra trinn, men det er ikke trukket noen konklusjon.

Om manglende merking sier rektoren at gropen har en annen farge enn resten av gulvbelegget, slik at det skal være mulig å se at det er en endring.

Daglig leder Peer Volstad i ÅKE bekrefter at det sjekkes opp om forskriftene er fulgt. Prosjekteringsgruppen har foreløpig uttalt at fellesarealet er oppført i henhold til reglene.

– Men vi sjekker opp dette nå. Gropen er merket som trapp med en kontrastlinje. I dette tilfellet har det tydeligvis ikke vært tilstrekkelig, sier Volstad.

– Vi beklager like mye som andre, og viser det seg at det er behov for ytterligere tiltak følger vi opp, fortsetter han.

<strong>KONSERT:</strong> Svein Vegard Langeland på konsert i Molde tidligere i år. FOTO: ALEXANDER WORREN
<strong>VELTET NED I SITTEGROP:</strong> Rullestolbruker Svein Vegard Langeland kom fra venstre hjørne i bildet før ulykka skjedde.