Fem ganger i uken trener 14-åringene på frittstående, bøyler, ringer, hopp, skranke og svingstang - inne i Turnhallen i Klipra. For å bli best mulig, og på sikt kunne hevde seg i turntoppen nasjonalt.

Isak Hovden Gjelsten og Ådne Storlykken Juul  tok utfordringen fra Sunnmørsposten på strak arm - og demonstrerte at styrke og allsidig kroppsbeherskelse også er en fordel i det vanlige livet utenfor hallen.

- Når du trener turn, så kan man bruke det man lærer til andre ting. Som for eksempel å klatre i trær, hoppe fra berga og stupe. Eller i gymmen på skolen, forteller de unge ålesunderne, som begge fyller 15 år i juli.

Vil bli best

Å gå opp i håndstående, gå på hendene eller ned i spagaten - slå hjul eller ta en salto, det er ikke noe problem for disse sprekingene.

De har begge vært aktive i Aalesunds Turnforening i flere år. Men det er først det siste halvannet året at det virkelig har tatt av - både med motivasjonen, turnmomentene og konkurranseplasseringene.

- Vi har fått en skikkelig god trener, skjønner du. Han har lært oss veldig mye. Og vi vil bli best. Da må vi svette for det. I turn er det ingen andre som gjør jobben for deg, sier kompisene.

Trener i skoleferien

Isak og Ådne går henholdsvis på Kolvikbakken og Spjelkavik ungdomsskoler. De ble kjent med hverandre gjennom turnforeningen.

Fra midten av juli og utover blir det familieferie på guttene, til Nordmøre og utlandet. Men idet vi møter dem i begynnelsen av juli, går skoleferiedagene fortsatt med til lange treningsøkter.

Faktisk trener de så mye at det blir lite tid til andre fritidsaktiviteter. For eksempel har begge sluttet med aktiv fotball.

- Turn er så bra at vi ikke klarer å slutte. Vi vil bare trene enda mer. Skal man bli virkelig god, så kan man ikke tulle, men være seriøs, forteller guttene.

Lærer å ikke gi opp

Både Isak og Ådne er flere ganger regionmestere i Midt-Norge. Og framover satser de mot nye mål.

I en pause fra all treninga, ble de gjerne med utendørs for å vise noe av det de kan - til sommerserien "Se hva jeg kan!" her på smp.no.

- Hvordan føles det å ha så god kroppskontroll?

- Helt normalt, egentlig. Vi kan ikke huske at vi ikke har hatt det. Men man blir veldig glad innvendig når vi mestrer noe vi har trent på, for eksempel når man går fra C-moment til D-moment. Da føler man seg god, sier de.

- Turn er også godt for det mentale. Du lærer å ikke gi opp, sier Isak og Ådne.

Før de må stikke avgårde, opp til ei ny økt i turnhallen.

Ådne Storlykken Juul (t.v.) og Isak Hovden Gjelsten tok seg ei pause fra innetreninga i hallen, for å vise noen av turntriksene de kan. Foto: Lars Inge Skrede