Stjørdal (Smp.no): Saken er satt til å bli behandlet klokka 12.30 på Ambulanse Midt-Norges lokaler i Stjørdal. Denne saken oppdateres ikke mer.

SLIK GIKK DET: Vanylven og Ulstein foreløpig reddet

Blant de foreslåtte tiltakene er å fjerne dagbilen i Vanylven. I Ulstein er det snakk om å gjøre én døgnbil til dagbil. Det er også kommet inn forslag om å gjøre store endringer ellers i Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag (se faktaboks).

Les hele forslaget fra administrasjonen her.

Massiv kritikk

Det er stort sett distriktene som rammes. Hovedargumentet for kuttene er at det er lav oppdragsmengde, og derfor forsvarlig sett fra administrasjonens side. Likevel erkjenner de at forslagene vil svekke beredskapen i mange kommuner.

Det skal gjennomføres dialog med berørte kommuner, helseforetak og ROS-analyse (risiko- og sikkerhetsanalyse) i etterkant av eventuelle vedtak.

Kuttforslagene har møtt massiv kritikk i hele helseregionen, og hele ni protestbrev står oppført på sakslisten til møtet. Blant annet har kommunene på Søre reagert kraftig. Totalt er det kommet inn 14 vedlegg.

- Det er kommet inn tre merknader til forslaget som angår Vanylven stasjon. På Ulstein stasjon har det kommet inn en uttalelse fra kommuneoverlegene på Søre, orienterer styreleder Petter Bjørdal.

Svarer på kritikken

- Vi har blitt kritisert for prosessen som har vært. Nå har administrasjonen lagt fram ei tiltaksliste for å oppnå budsjettbalanse, og det skal vi ha respekt for. Det har vært krevende, sier Bjørdal.

Han mener det er feil å gi kritikk til administrasjonen for at de har gjort det de har fått beskjed om.

Vanylven kommune foreslår å se på et samarbeid med helseforetaket angående et sambruk av personell.

- En måte å gjøre dette på er at personalet på dagambulansen kan jobbe på vår nye intermediære avdeling på Vanylven helse- og omsorgssenter og ha beredskap derifra, skriver kommunen til styret.

- Det skal vi trykke til vårt bryst, sier Bjørdal.

- Vi beklager at vi ikke har orientert kommunene. Det kunne vi ha gjort, men en omfattende høringsprosess har det ikke vært tid og rom for, sier direktør Håkon Gammelsæter.

Han mener tiltakene hver for seg er gjennomførbare, men at summen er vanskelig, og innrømmer at det samlet sett er en omfattende reduksjon av beredskapen. Gammelsæter mener styret bør vurdere å framskynde overføringen av Ambulanseforetaket til sjukehusforetakene.

Nytt forslag

Styremedlem Jens Ivar Tronshart fremmer et alternativt forslag til styret.

Her ligger det blant annet at "styret viser til invitasjon til samarbeidsavtale med Vanylven kommune og ber om at dette utredes og legges frem for styret".

For Ulstein og flere stasjoner, foreslår han at det bes om en særskilt vurdering av avstandsproblematikk i området.

- Som det går frem av dette forslaget er det punktet som er mest kritisert, nemlig nedleggelse av ambulansebiler og omorganisering, dette foreslår vi ikke gjennomført før saken er gjennomgått med berørte kommuner, sier han.

- Hver for seg forsvarlig

Ansatterepresentant Frank Grydeland ber om 10 minutters pause for å kunne vurdere det nye forslaget. Styret fortsetter likevel diskusjonen.

Det blir etterspurt tallmateriale fra styremedlem Kristen Rasmussen.

- Vi har tall og det kan vi legge fram. Det er gjort en grundig vurdering bak hvert tiltak. Gjennomsnittelig oppdragsmengde og tidsbruk på responstid er vurdert. Spennet i oppdragsmengde på disse bilene er 0,5 oppdrag per døgn til maks to. Det er relativt lav tid på aktiv tid. Hver for seg mener vi at alle disse kuttene er godt forsvarlig, men det er totaltmengden som er vanskellig, sier direktør Gammelsæter.

Tar opp overtid

Lennart Waagan tar opp punktet om sjukehusstasjonene, som trenger oppgradering, men som administrasjonen har foreslått å vente med for å spare 2,5 millioner.

- En skulle trodd at det var attraktivt å arbeide ved bystasjonene. Men det vi ser er at man bruker mange hundre tusen kroner i overtid, fordi ingen vil jobbe der på grunn av forholdene. Det viser hvor kompleks denne saken er, sier Waagan.

Så er det klart for vedtak. Det alternative forslaget fra Tronshart er vedtatt enstemmig.

Styreleder Petter Bjørdal.
Styret i Ambulanse Midt-Norge går i gang med behandlingen av en tøff kuttliste klokka 12.30. FOTO: TORBJØRN EIDHAMMER
Nå er de i gang. Administrerende direktør Håkon Gammelsæter til høyre. FOTO: TORBJØRN EIDHAMMER
Det er mange innspill i diskusjonen rundt forslaget. FOTO: TORBJØRN EIDHAMMER