Ferske overnattingstall fra Statistisk sentralbyrå bekrefter en trend som startet allerede på forsommeren: Besøkende fra Asia nærmer seg europeerne på statistikken. Sammenlagt var gjester fra Kina, Japan og resten av Asia den nest største gruppen som besøkte hoteller i Møre og Romsdal i juni, tett bak tyskerne.

– Jeg tror vi ser starten på en langvarig, jevn vekst, sier reiselivssjef Geir Steinar Vik i destinasjon Ålesund og Sunnmøre.

Glad Krohn Devold

Sammenlagt viste hotellene i fylket en økning på 11,8 prosent i forhold til juli i fjor. Det er mest av fylkene i fjord-Norge.

– Overnattingsveksten som Møre og Romsdal har opplevd i hele år, sier noe om potensialet i hele Fjord-Norge-regionen, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold i en pressemelding.

Målrettet

Geir Steinar Vik tror veksten fra Asia har å gjøre med et langvarig og målrettet arbeid mot det markedet.

– I Asia er det fremdeles veldig vanlig å gå gjennom agenter som ordner alt fra visum til hotell. Vi jobber spesielt mot dem for å gi dem kompetanse om våre reisemål, sier Vik, som til helgen skal på fem nye workshoper i tre asiatiske land, i løpet av fire dager.

– Det er grunnen til at de sjelden blir mer enn en natt i Ålesund. Når de er her, vil de gjerne maksimere tiden og få med seg alt. Derfor er de nok ekstra synlige i bybildet, sier Vik.

Overvåker

Men ikke alt er rosenrødt: Kinesiske myndigheters kjølige forhold til Norge demper veksten fra det markedet, sier Vik.

– Senest denne uken har jeg fått meldinger om at det foregår en nokså streng nettovervåking når det kommer til markedsføring av reisemål utenlands, og Norge spesielt, sier Vik.

Følg smp.no på Facebook

Geir Steinar Vik i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre. Arkivfoto: Staale Wattø