Regjeringen skal for første gang i norsk historie teste en ordning med dyrepoliti.

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) varsler at regjeringen skal gjennomføre et prøveprosjekt for dyrepoliti, skriver Nationen.

– Det er ingen hemmelighet at Frp har vært opptatt av at vi skal få til en form for dyrepolitiordning. Jeg og justisministeren har innledet et tett samarbeid der vi skal se på hvordan vi kan organisere et slikt arbeid, sier Listhaug.

Les også: Ufattelig at folk kan gjøre slikt

Arbeidsgruppe

Listhaug opplyser at Justisdepartementet og Landbruks- og matdepartementet har satt ned en arbeidsgruppe som skal se på hvordan man skal opprette ordningen. Gruppen skal finne en modell som skal styrke politiets rolle i saker som omhandler kriminalitet mot dyr.

Onsdag skulle hun delta på et seminar med Mattilsynet, Økokrim og flere politidistrikter for å diskutere hvordan samarbeidet mellom politi, domstoler og Mattilsynet kan bli bedre i slike saker.

Les også: Slik kom pus hjem

Sunnmørsposten har ved en rekke anledninger omtalt saker der dyr har blitt mishandla i distriktet vårt. I desember ble ei teine heva fra havet med restene av det som trolig var et kattedyr inni, og i september 2013 vart eit hundekadaver funne i fjøresteinane.

Den verste historia var kanskje om katten Bajas på Ellingsøya, som heilt klart hadde fiendar der ute. Først fann eigarane han teipa, før han eit par månader seinare vart partert og drepen.

Følge Sverige

NOAH, for dyrs rettigheter, har lenge ønsket seg dyrepoliti.

Leder Siri Martinsen har presisert overfor smp.no at det er ulovlig å utsette dyr for en lidelsesfull død, og de anmelder en rekke slike saker årlig.

– Vi ønsker en dyrepolitienhet under politiet etter modell fra blant andre Sverige og Nederland, da denne modellen er best tilpasset norske forhold, mener organisasjonen.

Les også: Trur nokon har drukna hunden

Lave straffer

Mattilsynet mener dagens straffer for dyremishandling er mye lavere enn loven tilsier, og at lav kunnskap om dyr hos politiet er en av hovedårsakene.

– Vi har vært kritiske til politiets vilje til å prioritere dyrevelferdssaker, og til politiets kompetanse og vilje til å etterforske dem. Politiets innsatsvilje varierer for mye fra sak til sak og fra sted til sted i landet, sier tilsynsdirektør Ole Fjetland hos Mattilsynet til Nationen.

Under to prosent av anmeldte dyremishandlingssaker de siste seks årene har endt med fradømmelse av retten til å holde dyr, ifølge Politidirektoratet og Mattilsynet.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Endre holdninger

Live Kleveland, jurist i Dyrevernalliansen, mener det må en holdningsendring til:

– Vårt inntrykk er at holdningen hos mange i politiet har vært at «det er jo bare dyr». Dessuten har mange lite kunnskap om hvordan de skal etterforske dyrekriminalitet, sier hun.

Foto: Ann-Kristin Hanssen/Fremover