– Politikerene burde legge prestisje til side og sette seg ned sammen for å finne en løsning på dette. Vi mener de pliktig å finne en løsning, sier Janne Muri i NFU Ålesund, Sula og Giske.

Gjør som flere enn 20.000 andre - følg smp.no på Facebook

Muri og NFU mener at torsdagens bystyremøte var en oppvisning i dårlig politisk håndtverk og lederskap.

– Det som sjokkerer oss er at svært få av de 49 politikerene som sitter i bystyret ser ut til å ha ett snev av kompetanse for å forstå hva de er med på å vedta. De viser null vilje til å finne en løsning, sier Muri.

- Uten faglig begrunnelse

Ifølge Muri kan ikke bystyret i Ålesund kutte i lovpålagte tjenster med begrunnelse i dårlig økonomi.

– NFU har tatt kontakt med advokat Petter Kramås til å hjelpe oss i å stoppe galskapen i denne saken. Han vil rett over helgen kontakte Fylkesmannen og få deres vurdering i at det nå kuttes betydelig, ikke bare i bemanning på boliger og på avlastning, men også på kutt i støttekontakter. Dette skjer etter et politisk vedtak som er fattet uten at det foreligger faglige begrunnelser for at behovet for avlastning har vært vurdert, sier Muri.

Ber om lovlighetsvurdering

Ifølge Muri er det ingen indikasjoner på at noen har fått for mye avlastning eller støttekontakt.  Det foreligger heller ingen vurderinger som tilsier at behovet har blitt mindre.

– Vi vil derfor be fylkesmannen om en vurdering av lovligheten av å kutte både i avlastning og i støttekontakt utelukkende basert på dårlig kommuneøkonomi, sier Muri.

- Alle bør klage

NFU oppfordrer alle som nå blir rammet av dette til å klage på vedtakene som nå blir fattet eller endret.

– Alle nye vedtak hvor avlastning eller støttekontakt er redusert, bør påklages av den enkelte. I klagen bør man kreve at fylkesmannen omgjør kommunens vedtak da dette baserer seg på politiske vedtak om kutt i økonomien, ikke en individuell vurdering av den enkeltes behov, sier hun.

For å kunne bistå de som rammes, ønsker NFU at de blir kontaktet av flest mulig at de som nå rammes.

Sunnmørsposten skrev torsdag om Anne Grete Nilsen og datter Julia som frykter for framtida. Knut Myklebust har sønnen Mathias som også blir rammet. Foto: Odin Jæger