Det sier Knut Myklebust og Anne Grete Nilsen som begge er foreldre til barn med psykisk utviklingshemming i Ålesund.

Kuttene de refererer til er rådmannens forslag om å kutte i avlastningstilbudet i Ålesund kommune.

– Jeg er alenefar til Mathias (15) og jeg bruker allerede all min ledige tid til å følge han opp. Hadde det ikke vært for en særdeles forståelsesfull arbeidsgiver, hadde jeg vært uten jobb for lenge siden, sier Myklebust.

Følg smp.no på Facebook

– Gjør ikke nok

Nilsen har datteren Julia på ni, som er utviklingshemmet, i tillegg til tre andre barn.

– Nå har vi et avlastningstilbud to dager i uka hver tredje uke. Før hadde vi også en privat avlastningsfamilie en helg i måneden, men av forskjellige årsaker måtte den familien gi seg. I ettertid har vi fått beskjed fra kommunen om at det ikke er vits å søke, det finnes ikke avlastningsfamilier i kommunen, sier Nilsen.

– Det er bare tull, det er kommunen som ikke gjør nok for å skaffe de til veie, repliserer Myklebust.

Bekymret for sikkerheten

Både Julia og Mathias har tilbud om SFO etter de er ferdige på skolen. Nilsen mener kuttene vil ramme her også.

– Jeg er bekymret for sikkerheten. Julia har allerede rømt flere ganger, uten at personalet har sett henne. De er rett og slett for få. Å få slike beskjeder er langt fra kjekt, sier Nilsen.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

De to barna er også med på prosjektet «Happy feet», der de en dag i uka for være med på sang, dans og drama. Blant annet har gruppa satt opp et eget stykke, til stor jubel fra de fremmøtte.

– Vi har fått beskjed om at det tilbudet forsvinner over nyttår, dersom kuttene blir en realitet. Det er en plass der Mathias stortrives, er trygg og lærer seg mestring. Og det er også en kjærkommen mulighet for meg til å få tre timer for meg sjøl der jeg kan gjøre et ærend eller skrive et brev i ro og fred, sier Myklebust.

– Bør droppe storstilte fester og reiser

Nå håper de politikerne vil tenke seg godt om under dagens budsjettbehandling i bystyret.

– Kommunen har ikke penger, og vi forstår det må kuttes, men det må finne andre måter å hente disse tre millionene på. For oss betyr de uendelig mye. Og dersom kommunen må spare, så må de heller ikke bruke penger på storstilte fester og reiser. Tall Ships race er fint det, men det hjelper ikke oss, sier Nilsen.