Barnehageeieren Anne Britt Danielsen har i perioden 2011-2014 fått drøyt 57 millioner i offentlige tilskudd til Trollhaugen barnehage AS.

I samme periode har hun tatt ut 7,36 millioner i lønn som daglig leder. I toppåret 2013 ble det utbetalt 3,2 millioner, ifølge årsregnskapet.

Lån i strid med aksjeloven

Åtte sider

Fagbladet Utdanning vier i siste utgave åtte sider til en sak om barnehageutbytte, hovedsakelig i Ålesund.

Bladet skriver om Trollhaugen barnehage AS, men påpeker også at eier og daglig leder i Borgundveien barnehage, Mette Andestad Eliassen, de siste to årene har tatt ut over 2,3 millioner i lønn.

– De to har enkelte år tatt ut hver sjette krone av inntektene i lønn og utbytte til seg selv. Begge har bevilget lån i strid med aksjeloven, skriver bladet.

Statsråden reagerer

Ifølge Utdanning er kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen en av dem som reagerer på eksemplene fra Ålesund, selv om han bare kjenner sakene fra mediene.

– Men det høres ut som det er veldig høye honorarer og lønnsutbetalinger til eier. Hvis så er tilfellet, kan kommunene kreve tilskudd tilbakebetalt, sier statsråden til Utdanning.

Kan ha rimelig utbytte

Kunnskapsministeren understreker at eier kan ha rimelig lønn og honorar.

– Men ikke mer enn det som er vanlig i tilsvarende stillinger og styre. Nivået må ikke gå på bekostning av barna eller innholdet i barnehagen.

Røe Isaksen mener det er riktig at kommunene er tilsynsmyndighet, men fra 1. august kan fylkesmannen føre tilsyn om kommunene ikke følger opp.

– For at private aktører skal drive barnehage, har vi åpnet for at det skal være mulig å ta ut et rimelig utbytte. Vi ønsker ikke drive med millimeterreguleringer. Men dette er offentlige penger som skal komme barna til gode, sier Røe Isaksen på spørsmål om hva som er rimelig utbytte.

Vil ikke kommentere

Advokat Christian Garmann som representerer Trollhaugen barnehage AS har tidligere skrevet i en e-post til Sunnmørsposten at de står fast ved at de ikke vil engasjere seg i mediedekningen.

Orienterte foreldrene

Danielsen har imidlertid skrevet et brev til foreldrene i Trollhaugen barnehage.

– Trollhaugen barnehage AS og jeg som eier er for tiden gjenstand for en kritisk artikkel fra Sunnmørsposten der det mer eller mindre blir hevdet at jeg har gjort noe ulovlig. Dette er ikke korrekt. Selskapet og jeg som eier har hele tiden forholdt seg etter gjeldende regler og lover. Sunnmørsposten referer til store lederlønninger i året 2011-2014. Utbetalinger til meg som eier har ikke vært så høye da disse tallene også gjelder betalinger av skatt på grunn av overgang til aksjeselskap og store investeringer i 2010, ved blant annet nytt bygg av barnehage og Sansehus, skriver Danielsen i brevet.

Hun påpeker også at barnehagen er avhengig av å gå med overskudd.

–  Dersom vi ikke gjør det, vil vi ikke ha livets rett. For oss gjelder samme krav til lønnsomhet som for resten av næringslivet. Det omtalte lånet er for øvrig oppstått som følge av overgangen fra enkeltmannsforetak til aksjeselskap. Selskapet har levert reviderte regnskaper hvert år, og har ikke hatt noen anmerkninger for brudd på regnskapsloven, hevder Danielsen om de omstridte lånene.

Ifølge Brønnøysundregistrene ble Trollhaugen barnehage AS registrert som AS i 2004. Trollhaugen barnehage Invest AS ble stiftet i 2007 og har registreringsdato 3. januar i 2008. Danielsen har også et enkeltmannsforetak registrert i 1995.

Danielsen har ikke villet uttale seg til fagbladet Utdanning.

Borgundveien barnehage

Heller ikke Andestad Eliassen i Borgundveien barnehage har ønsket å kommentere artikkelen til fagbladet. Men regnskapsfører Bjørn Hollingsæter sier at eier fikk et lån fra barnehagen i forbindelse med at barnehagen ble et aksjeselskap.

– Dette er et lån som skal betales ned over tid, sier Hollingsæter.

– Det skal selvfølgelig være mulig å ta ut overskudd når man driver forretningsdrift. Dette er ikke statens penger, men en barnehage som driver bra. Det bør være en selvfølge at man skal tjene penger når man driver et selskap, sier regnskapsføreren på spørsmål om utbyttet som er tatt ut er rimelig.

Eneste eier og aksjonær, Anne Britt Danielsen, har ifølge regnskapene i enkeltår tjent det dobbelte av årslønnen til statsminister Erna Solberg på denne barnehagen. Det er 120 plasser i Trollhaugen barnehage, opplyser Ålesund kommune. Foto: TORBJØRN EIDHAMMER