Fagansvarlig Anne Melbø i Fylkesmannens miljøavdeling bekrefter at Bingsa fikk påvist to såkalte avvik etter en kontroll i november i fjor.

- Det ene avviket handlet om at avfallet ikke ble lagret, lastet om og sortert på tett flate og under tak, opplyser Melbø.  Det andre gikk på manglende skriftlig dokumentasjon på konkrete miljømål.

- Betyr det at avfallet ble behandlet på en ulovlig måte?

- Et avvik er jo et brudd på loven, så det kan man nok si.

Melbø presiserer at kommunen er i ferd med å få orden på disse forholdene, og at fylkesmannen forstår at det kan ta tid å bygge en ny lagringshall. Kommunen fikk frist til 20. februar med å komme med forslag til hvordan de ville ordne opp i forholdene med avfallslagringen.  Den fristen holdt de.

Ser nærmere på saken

- Tillatelsen omfatter sortering, etterbehandling og mellomlagring av avfall. Om dette også dekker det avfallet de behandler for Tafjord Kraftvarme AS, kan vi ikke svare helt sikkert på i dag. Vi er i gang med å se på dette, sier Melbø.

Rapport

- I forståelse med fylkesmannen

Virksomhetsleder for vann og avløp i Ålesund kommune, Sigrun Jahren, hevder at lagring av avfallet på denne måten skjer i forståelse med fylkesmannen.

- Hva betyr det?

- Det betyr at vi har en muntlig dialog på det, sier Jahren, og legger til at Ålesund kommune har hatt tett dialog med fylkesmannen hele tiden etter revisjonskontrollen.

Bygging av innendørs sorteringshall er under planlegging, opplyser virksomhetslederen.

- Vi har også hatt dialog i dag etter brannen, og fylkesmannen er løpende orientert. Melbø har ikke signalisert overfor oss at hun er urolig for at vi ikke skal komme i mål med avvikene, sier Jahren.

Ifølge virksomhetslederen har fylkesmannen hatt revisjoner ved alle de tre deponiene i Møre og Romsdal det siste året.

- Vi har gjort rede for miljømålene både muntlig og skriftlig. Vi fikk påpakning på at noen av målene ikke var nedfelt skriftlig, men det er de nå, hevder Jahren.

- Det er ikke en lov som er brutt, men en tillatelse som er hjemlet i en lov. Jeg er enig i at det er bedre å kalle det et regelbrudd, presiserer fagansvarlig Anne Melbø hos fylkesmannen torsdag kveld.

Tillatelsen

Tillatelsen Ålesund kommune har for mottak og behandling  av avfall på Bingsa, omfatter også følgende aktiviteter i tillegg til deponering:

Sortering og etterbehandling av blandet avfall.

Mellomlagring av avfall

Kverning

Gjenvinningsstasjon med mottak for farlig avfall

Kompostering av kloakkslam og hageavfall

Kompostering av oljeholdig avfall