– Det er med sorg jeg takker nei til jobben i Sandøy, sier Pedersen-Eriksen.

– Sorg fordi jeg allerede har blitt så glad i menneskene som jeg vet ønsket å ta imot meg og mitt liv på Sandøy. Samtidig kjenner jeg på en lettelse fordi presset mot meg har vært så sterkt at det har truet grunnen jeg står på, sier hun videre i en pressemelding.

Hanne Marie Pedersen-Eriksen har også takket nei til en prostipreststilling i Tromsø.

I pressemeldinga går det fram at å takke nei til begge disse stillingene var ikke det Pedersen-Eriksen ønsket, men mener det var det riktige valget ut ifra situasjonen:

– Å stå i kjente relasjoner som bygger meg opp, som ektefelle, prest og menneske blir viktig for meg fremover. Jeg skal nå bruke tiden på å ta vare på Sigrunn og meg selv, opplyser hun.

Press

Møre bispedømme forstår at Hanne Marie Pedersen-Eriksen har opplevd et stort press.

– Vi har i dag fått vite at hun har takket nei til tilbudet. Vi var innstilt på å ønske Hanne Marie I. Pedersen-Eriksen velkommen til prestetjeneste her i Møre, skriver stiftsdirektør Bjørn Olaf Storhaug på vegne av bispedømmet.

– I sin pressemelding viser hun til at presset hun har opplevd i denne prosessen har vært svært stort. Det handler om medmennesker sin identitet og dypeste følelser, slik hun så åpent og tydelig har gitt uttrykk for, skriver bispedømmet videre.

Søkte

Det var like før påske at den spesielle tilsettingssaka starta.

Den begynte med at teologistudenten Hanne Marie Pedersen-Eriksen søkte jobben som sogneprest i Sandøy, til tross for et vedtak i Møre bispedømme om at folk som lever i likekjønnet ekteskap ikke skal tilsettes i vigslede stillinger.

27-åringen som skal gifte seg til sommeren med kjæresten sin, som er en kvinne, ble tilbudt jobben som sogneprest i Sandøy. Både menighetsrådet i Sandøy og Bispedømmerådet i Møre gikk inn for å tilby henne prestestillinga.

Møre-biskop Ingeborg Midttømme sa nei til å ordinere henne som prest fordi hun er lesbisk, men snudde og åpner for at en annen biskop kan ordinere Hanne Marie Pedersen-Eriksen.

Dermed ble det klart at Hanne Marie Pedersen-Eriksen kunne bli den første presten i Møre bispedømme som lever i åpent lesbisk samliv.

Les også: Midttømme: - Eg trur mitt syn på ekteskapet er godt kjent

Erfaring fra Møre

27-åringen er oppvokst i Oslo og i Lier i Buskerud. Hun har tidligere sagt til Sunnmørsposten at hun søkte prestejobben i Sandøy fordi hun føler seg sterkt knyttet til Møre og føler et kall til å jobbe i Møre bispedømme.

Hun har familietilknytning til Ålesund, og har tidligere hatt sommerjobb som prest både i Ålesund og Giske.

Gjør som flere enn 22.000 andre - lik smp.no på Facebook

Mens prosessen rundt tilsettingen av henne som sogneprest i Sandøy pågikk, gjennomførte hun en fem uker lang praksisperiode i Ålesund knyttet til teologistudiet.

Tilsettingssaka utløste avisoverskrifter og debatt langt utenfor kirkelige kretser.