Det var tidligere onsdag det ble kjent at 27-åringen ikke tar imot jobben som sogneprest i Sandøy, og heller ikke en prostipreststilling i Tromsø.

Det har vært mye turbulens rundt tilsettingen av Hanne Marie Pedersen-Eriksen. 27-åringen, som skal gifte seg til sommeren med kjæresten sin Sigrunn, ble tilbudt jobben. Både menighetsrådet i Sandøy og Bispedømmerådet i Møre gikk inn for å tilby henne prestestillinga.

Gjør som flere enn 22.000 andre - lik smp.no på Facebook

Møre-biskop, Ingeborg Midttømme, sa nei til å ordinere henne som prest fordi hun er lesbisk, men snudde og åpner for at en annen biskop kan ordinere Hanne Marie Pedersen-Eriksen.

Dermed lå det an til at Hanne Marie Pedersen-Eriksen kunne bli den første presten i Møre bispedømme som lever i åpent lesbisk samliv. Men slik blir det ikke, fordi hun har takket nei til sogneprestjobben.

Utsatt for overfall

– Var dette en markeringssak fra din side for å få lesbiske og homofile i prestestillinger i Møre bispedømme?

– Nei, absolutt ikke! Jeg søkte stillingen fordi jeg ønsket meg jobben som sogneprest i Sandøy. Men det ble for tøft å oppleve at det ikke var støtte blant enkelte framtidige prestekollegaer. I tillegg opplevde jeg trakassering på mail, og ble utsatt for to overfall av mennesker som mener jeg ikke bør være prest fordi jeg lever i et lesbisk forhold, sier Hanne Marie Pedersen-Eriksen,

Hun sikter til et avisinnlegg der sogneprester ga uttrykk for at de ikke støtter bispedømmerådets avgjørelse om å ansette henne i prestestillingen.

– Jeg var klar over at jeg kom til å møte slike holdninger. Men når de gikk ut slik, ble det vanskelig for meg å se på dem som framtidige kollegaer, sier hun.

Et av overfallene hun sikter til skjedde i Ålesund, mens det andre opplevde hun i Oslo. Hun vil ikke utdype hvordan overfallene har skjedd, og hvorvidt hun har vurdert å politianmelde hendelsene.

Ryddig samtale med biskopen

– Biskop Ingeborg Midttømme ønsker ikke å ordinere deg som prest fordi du skal gifte deg med en kvinne. Har det hatt innvirkning på din avgjørelse om å ikke bli sogneprest i Sandøy?

– Nei, det er det ryddet opp i, i og med at Midttømme åpnet for at en annen biskop kunne stå for ordinasjonen. Hun og jeg har hatt en ryddig samtale om dette, og hun har sagt at hun kom til å bli en god sjef for meg. Det har jeg trodd på hele tiden.

Biskopen: – Eg trur mitt syn på ekteskapet er godt kjent

Trenger tid

– Hva skjer videre med deg?

– Nå skal jeg tenke meg godt om, og bygge meg opp igjen sammen med Sigrunn. Jeg skal bruke tid til å tenke på hva jeg skal gjøre med min framtid som mulig prest i Den norske kirke.

– Har denne saka fått deg til å tvile på om det er prest du vil være?

– Jeg har et sterkt ønske om å bli prest, men trenger tid til å bygge opp igjen min presteidentitet.

Les helgapraten med Pedersen-Eriksen: Sterk og sårbår (krever abonnement)

– Søker du flere prestestillinger?

– Det setter jeg på vent. Jobbene i Sandøy og Tromsø har jeg sagt nei til, og jeg har ingen flere søknader inne, sier Hanne Marie Pedersen-Eriksen og legger til:

– Jeg kjenner veldig på et prestekall, men jeg trenger tid til å finne ut hva jeg skal gjøre videre. Og tid til å bygge meg opp igjen.