Tirsdag skrev Sunnmørsposten at Fylkesmannen i Møre og Romsdal velger å opprette tilsynssak mot fastlege Annette Rust i Sykkylven, hvor han ber om uttalelser på hvordan praksis er, og om pasientbehandlingen er forsvarlig. Rust stod åpent fram i Sunnmørsposten og sa at hun ikke henviser til abort av hensyn til vern av livet.

Rust reserverer seg også mot innsetting av spiral som prevensjonsmiddel.

Ny tilsynssak

Nå oppretter Fylkesmannen også tilsvarende sak mot fastlege Elin Eidskrem Moldsvor i Rauma på bakgrunn av en ny klage. Eidskrem Moldsvor i Rauma har på linje med Rust også valgt å reservere seg.

- Vi vil undersøke om involvert helsepersonell og Rauma legesenter/Rauma kommune har brutt eller bryter bestemmelser i helselovgivningen, skriver Bjelke, og ber om redegjørelse på om Moldsvor eller andre reserverer seg på grunn av samvittighetsgrunner.

Forslag til lovendring

Regjeringen har nylig sendt ut et forslag på høring om å endre loven slik at leger får mulighet til å nekte å henvise pasienter til abort. Det var KrF som presset gjennom dette omstridte punktet i regjeringsforhandlingene med Solberg-regjeringen. KrF krever gjennomslag for saken, for at de skal stå ved regjeringsavtalen, men helseministeren sa senest mandag at kommunene selv skal bestemme om fastlegene får reservasjonsadgang.

Les også: KrF-fylkesleder kreverat Høyre rydder opp

Bruker rundskriv som grunnlag: - Ikke lov i dag

Fylkeslegen viser til et rundskriv fra Helse- og omsorgsdepartementet fra 2011 i saken. Her står det at allmennleger og fastleger knyttet til den kommunale helse- og omsorgstjenesten i dag ikke har lov til å reservere seg av samvittighetsgrunner.

- Dette gjelder for eksempel oppgaver knyttet til prevensjon og familieplanlegging samt henvisning til assistert befruktning eller abort, står det.

I skrivet står det at kommuner ikke har hjemmel for å frita legen for oppgaver som er pålagt ved lov eller forskrift når det gjelder fastleger. Dette uavhengig om de er selvstendig næringsdrivende eller ikke. Fastlegen med listeansvar må henvise til helsetjenester.

- Bestemmelsen gir ikke en rett for fastlegen å nekte eller unnlate å henvise pasienten videre av andre grunner enn at pasienten ikke har behov for en videre henvisning, står det.

Kommunen og fastlegen kan ikke gjennom avtale bli enige om å innsnevre fastlegens listeansvar.

Leger som er ansatt i kommunen og som ikke har et listeansvar som fastlege, kan på gitte vilkår gis mulighet til å reservere seg.

Følg smp.no på Facebook

Viser til medieomtale

- Det vises til den senere tids medieomtale vedrørende legers rett til å reservere seg mot å utføre bestemte oppgaver av samvittighetsgrunner. Fylkesmannen har i den anledning mottatt flere henvendelser fra enkeltpersoner, og har på bakgrunn av disse opprettet tilsynssaker for å avklare om involvert helsepersonell yter helsetjenester i tråd med lovgivningen, skriver Bjelke i sin orientering til kommunene i Møre og Romsdal.

Han vil også informere om pasienters rett til å ta direkte kontakt med sjukehus som har gynekologisk avdeling.

- Det er ikke et krav om henvisning fra fastlege i tilfeller hvor kvinner ønsker å begjære abort, skriver Bjelke.

Mer om saken:Høie får kritikk fra sine egneKamp mot reservasjonsretten fra alle kanter Mener lokalpolitikere kan stoppe reservasjonsretten