Bloggeren Susanne Kaluza har tidligere klaget inn en rekke leger som personlig har valgt å reservere seg mot å henvise pasienter til abort. Nå klager hun også inn fastlege Annette Rust i Sykkylven, som i forrige uke stod åpent fram med sitt syn i Sunnmørsposten.

Rust, som også har vært omtalt i Sykkylvsbladet, sa at hun sier nei til abort og mot å sette inn spiral som prevensjonsmiddel. Dette for å verne om livet, ifølge fastlegen.

Følg smp.no på Facebook

Ikke rett

– Abortlovens paragraf 14 gir per i dag ikke rett til å reservere seg mot å henvise til abort, og Helse- og Omsorgsdepartementet har slått fast at fastleger med listeansvar heller ikke kan avtale egne reservasjonsordninger med sin kommune, skriver Kaluza i klagen til fylkeslege Christian Bjelke i Møre og Romsdal.

Åpner tilsynssak

Nå åpner Fylkesmannen i Møre og Romsdal tilsynssak.

– Vi har bedt om en uttalelse. Legen og legekontoret må beskrive hvilke tilbud pasientene med disse problemstillingene møter på legekontoret, sier Bjelke.

Bjelke er ekspert på loven og fagfeltet på grunn av sin utdanning og bakgrunn. Han bekrefter at det er lovstridig å reservere seg per i dag.

– Saken er spesiell i og med at det er et forslag til lovendring på høring akkurat nå, men i dag finnes det ikke reservasjonsrett, sier Bjelke.

Les også: KrF-fylkesleder kreverat Høyre rydder opp

Ingen klager

Han vil ikke forskuttere hva det lokale helsetilsynet skal foreta seg i saken, og vil derfor vente på uttalelsen fra legen selv.

– Det aller viktigste er at pasientene får den behandlingen de skal ha. Tidsaspektet er viktig for pasientene i abortsaker, understreker fylkeslegen på generelt grunnlag.

– Men vi har aldri mottatt klager på pasienter som ikke har fått henvisning. Jeg tror at jeg som gynekolog ville ha hørt om klager fra pasienter, sier han.

Mer om saken:Høie får kritikk fra sine egneKamp mot reservasjonsretten fra alle kanter Mener lokalpolitikere kan stoppe reservasjonsretten

Få er åpne

Sunnmørsposten var nylig i kontakt med de fleste kommuneoverlegene i vårt dekningsområde. Her er det kun Rust og en lege i Rauma som står åpent fram om at de nekter i dag.

En lege i Herøy opplyser at vedkommende er i tenkeboksen, om en lovendring kommer. Samtidig er det trolig flere leger som ikke vil henvise, men som foreløpig er tause om det.

Sunnmørsposten lyktes ikke å komme i kontakt med Annette Rust for en kommentar til saken mandag.

Les intervju med Susanne Kaluza i papirutgaven av Sunnmørsposten tirsdag

Fylkeslege Christian Bjelke i Møre og Romsdal vil se nærmere på saken. (Arkivfoto)
Blogger, journalist og forfatter Susanne Kaluza har klaget på en rekke leger landet over for å nekte å henvise pasienter til abort.