I fjor endte nyttårsnatta opp med hele 45 branner på Sunnmøre. På Valderøy ble 21 personer evakuert etter en brann som oppsto ved at en nødbluss tok fyr.

I år håper politiet og brannvesenet å unngå dette.

Svært brannfarlig

Flere steder langs kysten har det vært vanlig at nødbluss blir sendt opp for å markere overgangen til et nytt år. Men slik bruk av nødutstyr er ulovlig, også på nyttårsaften.

Ved bruk på sjøen i reelle nødsituasjoner, er disse fallskjermrakettene ikke farlige. Men brukt på feil måte over land, oppstår det fare når de lander i bebyggelsen eller i skog og lyng.

– Et nødbluss er svært brannfarlig. De gir fra seg så mye varme at de til og med fortsetter å brenne under vann, sier brannsjef Geir Thorsen i 110-sentralen i Møre og Romsdal.

Sammen med politiet har brannvesenet nå sendt ut en pressemelding, der de minner om farene og reglene som gjelder.

– Nødbluss blir reglemessig skiftet ut på grunn av bruksdato, men er fremdeles rederlaget sin eiendom. I steden for å destuere det på sikkert vis, er vi kjent med at mannskap tar med dette hjem som fyrverkeri på nyttårsaften. Det er ulovlig å bruke det på denne måten, sier politiinspektør Yngve Skovly i Møre og Romsdal politidistrikt.

Kan straffes med fengsel

Mange nødbluss i fjor Et bilde tatt like før midnatt. Minst 14 nødbluss over Valderøya. Foto: SMP-TIPSER

– Vi har flere ganger måttet rykke ut på branner, som er blitt forårsaket av misbruk av nødbluss på nyttårsaften. Senest på en stor brann på Valderøya i fjor, sier Geir Thorsen til Sunnmørsposten.

Tidligere år har det også vært nyttårsbranner på Hessa, Ellingsøya og andre steder, der de kraftige nødblussene har satt fyr på terrenget.

– Både vi og politiet har tidligere gått ut flere ganger med slike advarsler før nyttårsaften, men tradisjonen har fortsatt. Jeg mener det burde vært en panteordning på nødbluss, der det ikke blir utlevert nytt før gammelt og ubrukt utstyr er innlevert. Men dette er det opp til nasjonale myndigheter å avgjøre, sier Thorsen.

BAKGRUNN:

Såg brannen bli antent av nødbluss

Slik så det ut på fjellet etter nyttårsbrannen

Fraråder

Verken politiet eller brannvesenet aksepterer en forklaring om at nyttårsaften kan være en god anledning til å trene seg på å skyte opp nødbluss. De oppfordrer isteden rederier som deler ut slikt utstyr til sine ansatte, om å slutte med det.

– Også vi vil oppfordre våre medlemmer til å holde seg til regelverket. Nødbluss skal kun brukes ved nød. Vi fraråder våre medlemmer å dele ut nødbluss til sine mannskaper for å bruke det som fyrverkeri , sier Odd Kristian Dale, informasjonsleder i Fiskebåt, organisasjonen til havfiskeflåten.

Svart Fjellet var helt svart etter brannen som ifølge brannvesenet startet med at en nødbluss tok fyr. 21 personer ble evakuerte i brannen.

De har dialog med nødetatene om problemet og vil informere sine medlemmer om reglene som gjelder. Men det har også havfiskeflåtens egen organiasjon gjort tidligere.

– Det er beklagelig at denne tradisjonen likevel har fortsatt. En slik holdning kan vi ikke være kjent med. Regler er til for å følges, sier Dale.

Rent umiddelbart er han positiv til forslaget fra brannsjefen om en egen panteordning for nødbluss.

– Med alle forbehold, så høres dette ut som et godt forslag. Vi vil være med på å støtte alle forslag som kan hindre misbruk, samtidig som at behovet til brukerne av nødutstyret blir ivaretatt, sier Dale.

Advarer også mot lanterner

Brannvesenet ønsker også at bruken av såkalte kinesiske lanterner skal ta slutt. Disse er flygende bål som lett kan forveksles med nødbluss.

De kan komme opp i 800 meters høyde og brenne i opptil 40 minutter. Brennende biter kan falle av og seile flere kilometer av gårde.

Trend Kinesiske lanterner har blitt populært mange steder i verden, men er ikke noe å anbefale med tanke på brannsikkerhet. Foto: REUTERS/Antonio Bronic

I tillegg til fare for branner i hus og vegetasjon, kan også slike lanterner føre til unødvendige utrykninger ved falsk nødalarm.

Byfyrverkeri i Ålesund

I Ålesund er det i år en stor felles oppskyting av fyrverkeri i Ålesund sentrum, et iniativ fra Bypatrioten. Men det blir fortsatt lov å sende opp fyrverkeri etter vanlige regler.

– Vi er veldig positive til felles fyrverkeri på nyttårsaften, slik det er blitt vanlig i andre byer i Europa og verden ellers. Jeg håper og tror at dette kan bli en fast ordning også i Ålesund, sier Thorsen.