- Bedrifter som sliter møter slik jeg ser det et tohodet troll. På den ene siden har de blå-blå strammet inn permitteringsreglene slik at bedriftene får høyere terskel for å permittere, og på den andre siden slår NAV hånda av noen av de som blir permitterte. En slik dobbeltsmell er det siste arbeidslivet trenger, sier Bjørdal.

- Når en bedrift går til det skrittet å permittere, gjør en det fordi en har tro på at situasjonen snart vil endre seg, slik at en om ikke annet så har arbeid å tilby de ansatte. Da er det alvorlig at vi i senere tid har sett flere tilfeller der NAV har avslått søknad om dagpenger til de permitterte. Det ser ut som det fortsatt er for stort rom for tolking av regelverket. Selvsagt skal det ikke være for lett for en arbeidsgiver å dytte lønnsbyrden over på staten. Men for meg er det åpenbart at det her er flere som burde få dagpenger som ikke får det, sier Bjørdal.

Permitteringsordninga er et sikkerhetsnett

Bjørdal viser til at næringslivet i Møre og Romsdal er kompetent og omstillingsdyktig, men at også her hender det fra tid til annen at ordrebøkene er tomme; de ansatte har lite å gjøre og sjefene biter negler mens de ser tallene på bunnlinja blir rødere.

- Det er til slike situasjoner vi har permitteringsordninga. Den skal være samfunnets sikkerhetsnett for både arbeidsgivere og arbeidstakere. Alternativet til permitteringer er ofte å si opp arbeidstakere når bedriften sliter, eller har dårlig råstofftilgang slik som er tilfelle i Marine Harvest på Eggesbønes.

- Det er aldri en god følelse for en bedrift å sende ut permitteringsvarsel, og det er ikke så greit å være den som blir permittert. Men alternativet kan være mye verre. Muligheten til permittering er et avgjørende virkemiddel for å kunne ha fleksibilitet for konjunkturutsatte bedrifter. Samtidig gir det mulighet til å holde på dyktige, kompetente medarbeidere, som er den viktigste ressursen for å hjelpe bedriften ut av vanskelige perioder, sier Bjørdal.

Feil signal til arbeidsfolk

Han mener å se en ny, blå kurs i arbeidslivspolitikken.

- Høyre og Frp kutter i permitteringsordningene og ordinære arbeidsmarkedstiltak i en tid da arbeidsledigheten står i fare for å øke. Dette er å sende helt feil signal til arbeidsfolk. De vil ha trygghet for arbeidsplassene sine, ikke mer utrygghet.

Bjørdal viser til at regjeringa dobler antall dager arbeidsgiver må betale fra 10 til 20, og at de korter ned permitteringstida med fire uker. Han mener dette er en alvorlig innstramming som bare har én hensikt: at regjeringa skal spare nær 150 millioner kroner. -Prisen for den innsparingen er at det blir lagt ytterligere press på bedrifter som opplever en økonomisk vanskelig situasjon.

- Med denne politikken legger regjeringa opp til en usikker tilværelse for mange arbeidsfolk. Noen risikerer å bli sagt opp. De heldige kan slippe unna med å bli permittert en stund, men uten å få dagpenger til å leve av. Det er ikke denne politikken vi trenger når mørke skyer trekker opp over arbeidsmarkedet, avslutter Bjørdal.