Telekaoset som slo ut mobil, data og fasttelefoner i 36 kommuner i landsdelen, skyldtes et lite strømbrudd. Det samme later til å ha slått ut Telenor også i februar, viser ny informasjon som Sunnmørsposten har fått tilgang til.

Den 7. februar i år er det flere strømbrudd i Ulstein. 6. mars skjer det et strømbrudd inne i Telenor-sentralen i Ålesund.

Felles for begge situasjoner er strømbrudd hvor sentralene går over på reservedrift, at reservebatteriene trolig går tomme, og at telenettet faller ut som en konsekvens av dette.

Forskjellen på de to tilfellene, er bare sentralenes størrelse og hvor lenge nettet var ute.

GRAFIKK: Studér tidslinja i Ålesund-svikten i grafikken øverst

Les også: Politiet etterforsker tele-kaoset

Tele-sentral manglet strøm

Fra 7. til 8. februar er det flere strømbrudd i Ulstein-området hos Mørenett. Det tar omtrent ett døgn fra første jordfeil til siste kunde får strømmen tilbake.

Også her blir Telenors sentral rammet - som sist uke.

– Jeg fikk en telefon kl. 19 fra en kollega om at telefonsentralen i Ulsteinvik var uten strøm, forteller Johnny Hundsnes, ingeniør i telekom hos Tussa IKT.

Tussa har selv et batteri i sentralen, og reiser ut for å forsyne dette fra eget aggregat.

Les også: 36 kommuner på Nordvestlandet ble rammet

Mobilnettet falt ut her også

Når montørene kommer fram til sentralen, er bygget uten strøm, og Telenor sitt utstyr går på reservebatteri.

– Vi koblet først eget utstyr over på aggregat, og ble så spurt om å bistå med reserveforsyning til Telenor sitt utstyr, sier Hundsnes.

– Jeg registrerer at mobildekningen datt ut ca. kl. 22.45. Og etter at vi la inn en kabel med provisorisk forsyning, så kom mobilnettet inn igjen ca. klokka 23.35, sier han.

Telenor sitt eget aggregat skal forsyne reservebatteriene ved strømbrudd. Det kan tyde på at aggregatet ikke har forsynt batteriene med strøm, dersom Tussa måtte legge reservekabler inn til sentralen.

– Dette er Telenor sitt anliggende. Dette får de kommentere selv, sier Hundsnes.

Lik situasjon

– Opplever du situasjonene i Ulstein og Ålesund som like?

– Ut i fra det jeg har lest i mediene, og slik jeg opplevde det, vurderer jeg det slik, ja. Men Telenor må svare på det.

I Ålesund, 6. mars, får Telenor strømbrudd litt over klokka 1. Et aggregat starter, men virker ikke slik det skal, ifølge dekningssjef Bjørn Amundsen. Dermed faller sentralen ut når reservebatteriene går tom ved femtiden. 5.000 telefonkunder, 7.000 bredbåndkunder og 132 basestasjoner i 36 kommuner blir slått ut.

Vi har spurt Telenor om sentralen i Ulstein gikk over på reservebatteri, om den gikk tom uten at aggregat forsynte, om det gikk ca. fire timer før det ble svart, og om teleselskapet hadde problemer med telenettet i Ulstein-området.

Telenor ønsker imidlertid ikke å svare på Sunnmørspostens spørsmål.

– Noen likheter

Telenor har besluttet at de skal informere lokalt politi og Fylkesmannen før mediene. Snart skal partene ha et møte hvor teleselskapet skal redegjøre for det som skjedde – både i Ålesund og Ulsteinvik.

– Feilsituasjonen i Ulsteinvik for over en måned siden og hendelsen med feil i Ålesund i forrige uke har noen likheter, men i hovedsak er det snakk om to ulike utfall, hevder informasjonssjef Knut Sollid.

Utover det ønsker ikke Telenor å svare på Sunnmørspostens mange spørsmål rundt situasjonene.

– Vi finner det naturlig at redegjørelse av feil i Ulsteinvik skjer i samme møte, opplyser Sollid på e-post.

Verken Fylkesmannen eller Post- og teletilsynet var kjent med teleutfallet i Ulsteinvik før Sunnmørsposten tok kontakt.

Dette svarer Telenor: Venter med svar på sentral detalj

Har du tips i saken? Tips oss på 95 400 400 eller på 95400400@smp.no

Telenor mener det er noen likheter, men at det er to ulike teleutfall ved sentralene i Ulsteinvik (bildet) og Ålesund. Foto: Privat