– Det blir veldig spennende å bli pappa, det ser jeg fram til.

Sier 30-åringen som holder til i Finland med samboer Ida Marie Næss Bjørgul. Hun runder også 30 år i høst, tett opp til dagene orienteringsparet venter sitt første barn.

Allerede til helga venter en sportslig «høydare» i Finland der Ida Marie og Olav har oppholdt seg de siste to åra. For Jukkola-stafetten er minst like stort som Birkebeinerrennet er hjemme.

– Det er direktesendt TV på kanalen YLE i 17–18 timer fra stafetten, sjøl om de aller fleste av etappene for menn går på natta. Svært mange finner har et forhold til Jukkola-stafetten siden den har pågått siden 1946. Og den blir ekstra interessen siden mange kjendiser også fra andre idrettsgrener deltar, som skiskytterne Kaisa Mäkäräinen og Mari Laukkanen, kan Lundanes fortelle på telefonen fra nettopp Finland.

Samboer Næss Bjørgul skal også løpe stafett for Paimion Rasti, som paret er innmeldt i.

– Hun skal delta på 3. laget ettersom hun nok bruker ett minutt ekstra nå pr. kilometer, sier Olav om samboerens utgangspunkt som gravid.

20.000 deltakere totalt

Jukkolastafetten er prestisjetung for de aller beste lagene, men er også en massemønstring av dimensjoner.

– Det er påmeldt rundt 1850 lag i herreklassen og drøye 1600 i dameklassen. Det vil si at rundt 20.000 løpere vil være i aksjon, kan Olav Lundanes fortelle videre om den tradisjonsrike orienteringsstafetten i de finske skoger.

Sjøl skal han springe den siste etappen på hele 15,5 kilometer. Den går søndag morgen ettersom herrestafetten starter lørdag klokka 23.00. Siden vi er på

årets mest lyse periode er det bare tre, fire etapper på natta der løperne trenger hodelykt.

Damenes stafett går på dagtid lørdag.

– Har dere ambisjoner om å vinne stafetten?

– Nei, vi ble nr. 7 i fjor og det er andre lag som er langt større favoritter. Som IFK Göteborg fra Sverige og Koo-Vee fra Finland, sier Olav og nevner to av de største favorittene. IFK vant i 2017 og har blant annet Eskil Kinneberg på laget. Han løp sammen med Olav Lundanes og Magns Dæhli da Norge tok gull på EM-stafetten i Sveits for en drøy måned siden.

Lundanes fra Eikenosen i Ålesund kom hjem fra EM med to gull- og en bronsemedalje, ett av hans aller beste mesterskap.

Formtopp til VM

I august venter årets verdensmesterskap på den suksessfulle sunnmøringen.

– VM går i Latvia og der har vi allerede vært på flere samlinger. To nye samlinger skal vi ha der før VM tar til i august. Formen kjennes bra ut fortsatt, men det er sjølsagt verdensmesterskapet som teller aller mest i år. Så det blir å bygge opp en formtopp til det mesterskapet, sier den vordende far.

Etter VM blir det å begynne pakkinga for samboerparet.

– Vi regner med å flytte hjem til Halden og Norge i slutten av august, sier Lundanes som har eget hus i østfoldbyen.

Der har han bodd i mange år før turen gikk til Finland. Flyttinga hjem igjen skjer grunnet verdensmesterskapet neste år som nettopp skal arrangeres i Østfold.