Får teste ut bølgekraftverk her

Marina Solutions har fått tillatelse fra Kystverket til å sette ut et testanlegg for bølgekraft ved Snegleværsholmen i Ålesund. Tillatelsen er gyldig i 8 uker fra datoen anlegget blir utplassert.

Adventsgleder:

Nå lyser det litt ekstra i stille grender: – Vi trenger litt ekstra lys i år

Spjelkavik tok finstasen på, denne første søndagen i advent. For i år kunne hele Norge få med seg julelystenninga på Emblemsfjellet.

Kommunalsjefen svarer på kritikk om budsjettkutt i skolen:

– Opplæringsområdet og skolene må ta sin del av innsparingene

Både lærere og rektor på Ålesunds største barneskole frykter hva budsjettkutt vil gjøre med driften av skolen. Kommunalsjef Bjørn Ivar Rødal mener alle må være med på å dra lasset.

Drama i Sp - Krogsæter tapte og trakk seg fra lista

Høydramatisk på Senterpartiets nominasjonsmøte – dette ble resultatet

Marit Nerås Krogsæter trakk seg fra Sp-lista etter å ha tapt hårfint mot Vestens Geir Inge Lien i kampen om andreplassen. Jenny Klinge fikk førsteplassen uten motkandidat. Ørstas Per Ivar Lied fikk overraskende tredjeplassen.

Tillitsvalgte ved Spjelkavik barneskole advarer mot ytterligere budsjettkutt:

– Vi strekker og strekker oss, men nå er strikken i ferd med å ryke

De ansatte ved Spjelkavik barneskole føler at de allerede jobber på grensa til hva som er forsvarlig og at ytterligere budsjettkutt vil føre til at både lærere og elever blir skadelidende.

Hvem fortjener årets hederspris?

Stem fram din favoritt til årets hederspris fra Sunnmørsposten.

Ivar Østrem

Varsler oppvask mot Bakkes støttespiller

Ivar Østrem varsler etterspill i Ålesund Ap om det åpne brevet styremedlem Gjermund Kvernmo Langset publiserte i Sunnmørsposten under nominasjonsstriden. – Vi er ikke ferdige med den saken, sier Østrem.

Fikk andreplassen på Ap-lista

– Veldig stort å få denne tilliten

Åse Kristin Ask Bakke var lettet og glad etter at hun med god margin vant kampen om andreplassen på Ap-lista.

Nominasjon i Ap

Knusende tap for Ulla - Ask Bakke på andreplass på Ap-lista

Siv Katrin Ulla tapte så det suste mot Per Vidar Kjølmoen i kampen om førsteplassen på Arbeiderpartiets liste til stortingsvalget. Åse Kristin Ask Bakke vant med klar margin kampen om andreplassen på lista.

Nyskaping og trender er viktig også for kjøttbransjen:

Når ekteparet Hole stenger butikkdøra på julaften, har de solgt mellom åtte og ti tonn pinnekjøtt: – Vi lever og ånder for dette, og synes det er kjempegøy å holde på

– Jeg husker fortsatt da jeg solgte den første ferdigkrydra biffen. Hun som kjøpte den er forresten kunde hos oss i dag.

Møre og Romsdal legeforening om ny finansiering:

St. Olav går med dundrende overskudd

Selv uten regiontilskudd går St. Olav med overskudd, ifølge Møre og Romsdal legeforening.

I tre år sjonglerte Elisabeth småbarnsliv, pendling, grytidlige morgener og fikk et nytt vendepunkt: – Jeg blir helt mo av å tenke på det

Elisabeth Steffenssen er Ålesunds svar på «Alice in Wonderland». Nå lever hun i eventyrlandet. Som regissør for Putti Plutti Pott er det teatralske tanker døgnet rundt. Når hodet koker, løper hun.

Tiana (11) gleder seg til å spille Putti

I år blir det komprimert juleglede ved Parken kulturhus. Færre i sal og scene, men vel så mye humor og show. I dag sparker Putti ålesundsjula i gang for 29. gang.

Rekordskip takker for seg:

Denne hurtigruta blir skoleskip

Hurtigruteskipet «Lofoten» blir skoleskip, etter å ha seilt strekninga Bergen-Kirkenes i 56 år.

Nera endrar kvardagen til Marie

– Eg isolerte meg og gjekk ikkje ut. No er det ikkje lenger eit problem

– Eg har eit avgrensa synsfelt og ser nesten ingenting når det er mørkt. Det førte til at eg isolerte meg meir og gjekk ikkje ut. Med Nera blir det ikkje lenger eit problem.

Naboane har kjøpt inn julelys til over 300.000 kroner

I fjor tok Marian Holstad og naboane initiativ til å arrangere julegate. No har det vakse til å vere julemesse, -gate og ein stor dugnad med julestemning.

Arkeologiske undersøkingar på Sula:

Fleire nye kulturminnefunn på Kvasneset

I fjor og i år har det gått føre seg arkeologiske undersøkingar på Kvasneset. Etter fleire nye oldtidsfunn i området kan sluttføringa i reguleringsplanen for det nye reinseanlegget bli utsett i to-tre månader.

Etter en mannsalder som bedriftsleder jobber nå Fjordlaks-Anders i produksjonen: – Det går godt an å jobbe selv om man har blitt 77

Anders Pedersen (77) har bygget opp Fjordlaks til å bli en milliardbedrift. Nå finner han lykken i hardt fysisk arbeid i produksjonshallen i Fjordgata i Ålesund sentrum.

Hun har ikke sett foreldrene på ett år. Nå har savnet blitt julesang

I oktober innså Stephanie Lippert Djupvik at hun ikke kom til å få treffe foreldrene, som bor i Sverige, til jul. Da skrev hun sangen Ljusår som en gave til dem.

Bernhard ble skambitt i hundeangrep

Bernhard Riksfjord (74) gikk sin faste tur i idylliske Aukraskogen da han møtte en hund som angrep uten forvarsel. Nå ligger han på sjukehuset etter operasjon og håper handa blir bra igjen.

Vil ha Krogsæter på topp:

Ålesund Senterparti vil kaste Klinge

Ålesund Senterparti vil kaste Jenny Klinge på nominasjonsmøtet søndag og erstatte henne med Marit Nerås Krogsæter.

Politiet: Ingen har sett ham tenne på

Ingen har sett at han tente på leilighetskomplekset i Teglverksvegen. Likevel mener politiet at siktede kan knyttes til brannen.

Forsvarer mener saken må henlegges arild

Den siktedes forsvarer, advokat John Arild Aasen, mener politiet har et dårlig grunnlag for å sikte hans klient.

Fosnavåg: Sette opp svingbru spekka med offshoreteknologi

Laurdag blei den 30 meter lange svingbrua mellom Fosnavåg sentrum og Vågsholmen opna. Hadde det ikkje vore for Servi Ulsteinvik hadde ikkje brua hatt dei funksjonane den har.

Black Friday-salget i Ålesund:

– De gode tilbudene er faktisk på internett

Fredag sjekket Sunnmørsposten temperaturen på Black Friday-salget til Amfi Moa og Ålesund Storsenter. Noen har kjøpt inn ting til personlig bruk, mens andre fikk unnagjort noen av julegavene på lista.

Eiksundtunnelen er open igjen

Fylkesveg 653 Eiksundtunnelen blei stengt like etter klokka 13 fredag på grunn av stansa køyretøy, melde Vegtrafikksentralen midt.

Først like før klokka to blei det meldt om at tunnelen var opna igjen, etter bilberging.

Truslar utløyste væpna aksjon - mann dømd til fengsel og kontaktforbod

Politiet gjekk til væpna aksjon etter at ein mann sende truslar til ein person han hadde forbod mot å kontakte. Om mannen bryt kontaktforbodet igjen, må han rekne med å få fotlenke og alarm.

Startar innsamling til Øvrelidsøskena

Det er starta pengeinnsamling for å hjelpe dei fem Øvrelidsøskena vidare i rettssystemet.

Parkeringstrøbbel på Furneset

Feilparkerte biler hindrer arbeidet og blir tauet bort.

Virke vil ha «restart» for reiselivet – ber om 1 milliard kroner

De gode vaksinenyhetene gir reiselivet håp for 2021. Men Virke mener det blir vanskelig å få hjulene i gang igjen og ber om ny milliardstøtte fra regjeringen.

Får Asplunds Mirakel i julegåve

Norsk Fjordhestsenter på Nordfjordeid veit allereie kva dei får i julegåve. Det er Asplunds Mirakel – ein sprell levande fjording.

Flyttar ferjeavgangar for å unngå råkøyring

Frå nyttår skal ferjene frå Hareid til Sulesund gå ti minutt tidlegare enn i dag. Årsaka er at ein ønsker å unngå råkøyring til Vestnes.

En reddende engel

Hjelpegruppa for Ålesund og omegn redder jula for mange. Rundt 100 barnefamilier får matkasser med innhold de fleste av oss anser som selvsagt. I bresjen for arbeidet står Cecilie Sæther (45) fra Langevåg. Hun vet hvor tungt det kan være å be om hjelp.

Gir Sjømatkompaniet prisen Årets Kremmer:

Tomannsbedriften har fått over 200 millioner i omsetning på få år

Siden oppstarten i 2014 har Tore Hovland og Fredrik Friberg skapt en bedrift som nå nærmer seg 250 millioner i omsetning. Et galehus under kontroll kaller ene gründeren det.

Full splid om skulekrinsar i nye Volda

Senterpartiet vart splitta, og det vart jamt løp i ei sak som i stor grad handlar om å stå ved lovnader knytt til kommunesamanslåinga mellom Volda og Hornindal.

Politiet har avdekket mer rusbruk blant unge under pandemien

Også i Ålesund har det vært en økning i rusbruk blant mindreårige under koronapandemien.

– I starten var det mild vrikking. Nå er det langt mer utagerende

Slik har du trolig ikke sett Jenny Klinge (Sp) før. Stortingspolitikeren gir dansing mye av æra for at hun har fått bukt med helseplager hun har slitt med.

Ny million-premie til Molde

Lørdag vant en Molde-mann 3,7 millioner kroner i Lotto. Denne uka ble ei kvinne i samme by to millioner kroner rikere på Extra.

Norsk Tipping forteller at de ikke fikk tak i Extra-kandidaten før TV-sendinga.

– Jeg satt i en telefon da dere ringte. Jeg så det var fra Norsk Tipping – og tenkte jeg fikk vente til dere ringte opp igjen, fortalte kvinna til Norsk Tipping sin representant.To millioner

Kvinna var sikra 310.020 kroner i inngangspremie. Øverst på premiestigen lå som vanlig to millioner kroner.

Extra-kandidaten hadde tre av de trukne tallene på spillebrettet sitt. Dermed bar det helt til topps.

– Er det mulig? Tusen takk, dette hadde jeg ikke ventet. Det er virkelig flotte greier, sa kvinna, som ønsker å være anonym.

Aleine hjemme

Norsk Tipping forteller at kvinna var aleine hjemme da hun fikk beskjed om at hun var blitt Extra-millionær.

– Mannen min er borte, men er tilbake seinere i kveld. Jeg skal holde på hemmeligheten til han kommer hjem, sa Molde-kvinna.

Hun la til at hun skal bruke en del av pengene til å nedbetale lån.


Øystein Bjerkeland, Romsdals budstikke

Jordskredet på Sulesund:

– I løpet av fredag skal vi ha vegen open

Oppryddingsarbeidet etter jordskredet på Sulesund har tidvis vore krevjande grunna dårleg vêr og mykje vatn i terrenget. Likevel er mannskapet optimistisk til prognosen om å opne vegen igjen fredag klokka 12.30.

Tidligere Sandøy-ordfører reagerer:

Feil at det er full oppslutning om Ulla i Ålesund Ap

Tidligere Sandøy-ordfører Oddvar Myklebust reagerer på at det blir framstilt som at det er full oppslutning i Ålesund Ap om at Siv Katrin Ulla skal ha førsteplassen på Ap-lista. - Det var et lite flertall på medlemsmøtet som gikk inn for det, sier Myklebust.

Må betale millionerstatning:

Frakteskip leverte forureina olje

Fleire ferjer i Møre og Romsdal fekk levert forureina olje i tankane i fjor haust. No er eigaren av skipet som frakta oljen dømd til å betale Bunker Oil over 10 millionar kroner.

– Eg vil ha tid til å gjere andre ting

Sissel Kleven Rasmussen har bestemt seg for å selje Bakargarden i Ulsteinvik sentrum.

Siste sprell med gjengen

Legenden har vært fast inventar i kulturskolen siden 1986. Men nå er det nok.

Sho Horie har vært fast inventar i kulturskolen siden 1986. Men nå er det nok.

Stadlandet:

Drapsdømd mann var ute på prøve og ferierte i bubil. No er han tiltalt for angrep på kvinne

Kvinna ville ha bubilen vekk frå eit beiteområde, då ho brått blei angripen av det som viste seg å vere ein drapsdømd mann, ute på prøve.

Full nominasjonsstrid i Ap:

– Vi taper andremandatet med denne lista

Det er fullt kok i nominasjonen i Ap. Både Ålesunds Siv Katrin Ulla og Kristiansunds Berit Tønnesen vil bli fremmet som nye førstekandidater på nominasjonsmøtet lørdag.

Fire nye smitta med link til bergensreise

Tre leiarar i helse- og omsorgsektoren i Volda er koronasmitta. Både desse tre og eit fjerde tilfelle heng saman med smitteutbrotet i Nordfjord sist veke.

Advokat tilrår anke i Øvrelidsaka

Advokat Mette Yvonne Larsen rår dei fem Øvrelidsøskena til å anke dommen frå Sunnmøre tingrett.

Saksøkte kommunane Ulstein og Hareid:

Øvrelid-søskena har ikkje råd til å anke

Øvrelid-søskena kunne eigentleg tenke seg å anke saka si heilt opp til Den europeiske mennesrettsdomstolen. Men no ser det ut til å vere stopp.

Nostalgisk adventsbok frå Vestnes

Gamle kort skaper ny julemagi

Kvar jul tar Olla Rypdal fram ei samling julekort som har vore til glede og undring for fleire generasjonar i hennar familie. I år deler ho korta med lesarane også.