– Beslaget er av en størrelsesorden som kan tyde på at organiserte kriminelle står bak, sier tolldirektør Øystein Børmer i en pressemelding.

Da sjåføren, en mann med litauisk opprinnelse, ble stanset opplyste han at han hadde vært i Norge i to dager. Han erkjente å ha en betydelig kontantsum.

Nede i to pappesker lå det pakker med bleier, og det var inni slike bleiepakker at tollerne fant tre vakuumpakkede bunter med norske sedler. Totalt ble 1,4 millioner kroner i kontanter beslaglagt.

Mannen ble pågrepet og er siktet i saken.

Smugling av slike kontantsummer kan ofte være tiltenkt oppgjør for ulovlige varer, hvitvasking eller finansiering av terror, ifølge Tolleetaten.

– De kriminelle nettverkenes største driver, er profitt. Å kutte selve livsåra til kriminelle nettverk kan med andre ord ha store positive samfunnseffekter som går langt utover dette ene beslaget, sier tolldirektøren.

De anslår at de årlig smugles kontanter i Norge for flere milliarder kroner.

– Det er enorme summer. Lav risiko for å bli tatt og lave strafferammer i kombinasjon med stadig mer innovative måter å smugle valuta på, gjør dette til en stor utfordring for Tolletaten, sier Børmer.