– Kan det bli Ålesund som bosted igjen?

– Det er absolutt aktuelt, sier han. – Ålesund er en fin by, sier samboeren som er fra Halden. – Men jeg tror vel ikke at det vil bli satsing mot VM med Ålesund som base, fortsetter Lundanes.

Har noe å vise

Mens han er tidenes mestvinnende på langdistansen i VM-sammenheng med fem seire i perioden 2010 til 2018, er det bare blitt ett gull på mellomdistansen. Innen og inn i denne sesongen ble det trent mye mer på mellom enn på lang.

– Det synes som jeg fortsatt har mye bedre tak på langdistansen, men 18 av 19 strekk gikk bra også på mellom.

Fra VM til NM

Kommende søndag løper han ultralang-NM på Høydalsmo hvor det er glissen skog og mye myrer.

– Nå ser jeg fram til å nyte det å løpe orientering etter å ha kjempet meg fram i uframkommelige skoger på VM, sier han.

Neste års VM er det store målet, men Lundanes utelukker på ingen måte at det kan bli flere VM. – Det interessante terrenget i Tsjekkia om to år lokker. Det samme gjør VM ytterligere to år fram i tid. Dette mesterskapet blir trolig oppe i fjellene i Sveits, sier 30-åringen.

– Hadde jeg skulle svart på det med framtida før jul i fjor da jeg slet med skader, er det nok ikke sikkert at jeg hadde sett muligheter for å satse framover, men nå er det annerledes. Siden jeg har vært skade- og sykdomsfri siden nyttår og føler jeg har lært å få mer kontroll på sykdom og skader. All rehabiliterings-trening har gitt resultater. Dette er veldig viktig, sier han.

Kun skog neste år

Om ett år er VM i Norge. Finale-konkurransene vil være i Spydeberg. Neste år er det for første gang siden 1999, et mesterskap med kun skogs-konkurranser.

Fra og med neste år vil det være skogs-VM hvert oddetallsår og sprint-mesterskap i partallsårene. Det første rene sprint-VM er i Danmark i 2020.