Leserinnlegg:

«Isen i polare strøk minker»

Sakte-TV: Hurtigruta «Spitsbergen» har vært på tur.  Foto: Pressefoto: Hurtigruten.

Meninger

Det har jeg nå fått et godt bevis på. Hurtigruten «Spitsbergen» er nå i polare strøk nord for Svalbard. Den ble stoppet av isen på 8O grader og 36 minutter nordlig bredde. Jeg vil nå gå tilbake til den 14. august 1978.

Da nådde vi på hurtigruten «Lofoten» en nordlig bredde på 8o grader og 34 minutter.

På disse årene har det hele forandret seg. Isen er borte på hele 2 nautiske mil – eller 3,7 km.

Men! Vi må huske på at isen er i bevegelse i forskjellige kursretninger, grunnet sterke havstrømninger og sterke stormer som kan oppstå i disse farvann. Derfor er overraskelser til stede til en hver tid. Isen kan derfor stoppe skip. Dette har hendt både i gammel tid og i nyere tid.