6. klassinger ambassadører for brannvern

Alarmerer om brannfeller

Over 800 barneskoleelever på Sunnmøre er blitt brannvernambassadører.

Undervisning Øyvind Seth er leder for forebyggende avdeling ved Ålesund Brannvesen.  Foto: Ålesund Brannvesen

Ålesund

De har deltatt på kurs i regi av Ålesund Brannvesen om hvordan de kan sikre hjemmene sine mot brann.

- Det har vært flinke og lærelystne elever, sier Øyvind Seth, som er leder for forebyggende avdeling ved Ålesund Brannvesen. Det er han som har vært ansvarlig for at 536 elever i 6. klasse i Ålesund og 274 elever i sju nabokommunher har fått opplæring i brannvern. Det gjelder kommuner som er knyttet til Brannvesenet i Ålesund.

Ut til elevene

På besøk Brannslukking ved Søvik skole 

Brannvesenet har i høst tatt turen ut til klasserommene og møtt 810 6. klassinger, først med en orientering, og deretter en praktisk øvelse ute i skolegården. De har holdt på med dette i fire år, og Seth tror bestemt at det har hatt effekt. Tallet på branner går i alle fall ned.

Også feiervesenet gjør en viktig jobb i forebyggende arbeid, men det er et strategisk valg å besøke elever på dette klassetrinnet.

- På den måten når vi ut i hjemmene med informasjon om test av røykvarslere, testing av slukkeutstyr og gjennomføre brannøvelser hjemme, sier Seth til smp.no.

Levende lys

Vi går nå inn i en årstid der vi alle bruker mer levende lys. Det er også større aktivitet på kjøkkenet.

- Vi skal kose oss i denne årstiden, men man må aldri forlate et rom med levende lys. På kjøkkenet kan en komfyrvakt være et viktig hjelpemiddel for å unngå ei glemt kokeplate og overoppheting av komfyren. Det er også viktig å sjekke brannvarslerne, og gjerne koble dem trådløs i serie, sier brannmannen.

Ikke sovne fra matlaging

Seth sier at mange branner opppstår om natten.

-Jeg vil anbefale alle som har vært en sein tur på byen om å spise der og ikke hjemme. Ofte er man sliten etter en slik kveld, og det er lett å sovne fra matlagingen midt på natten. Seinest natt til fredag hadde vi en slik utrykning, sier Øyvind Seth til smp.no.