Etter seks år i asylmottak flytter Samson Tilahun Abebe (29), kona Hanan Tesfaye Shibeshi (31) og de to sønnene Elias (3) og Biruk (6) inn i egen bolig i Ålesund. I 2010 søkte de asyl i Norge av politiske årsaker. Siden har det vært to runder med avslag, flere reiser til den etiopiske ambassaden i Stockholm for å skaffe familiemedlemmene de nødvendige passene som norske myndigheter etterspurte.

Da alt var på plass, fikk de til slutt ja til opphold i Norge på grunn av barna. Etiopia ville ikke ta imot dem. Nå er de klar for et nytt liv i Ålesund.

Glad for å bo i Ålesund

– Jeg er glad for at vi skal bo i Ålesund. Byen er mye større og har langt mer å by på enn Nesbyen, sier Samson. Familien bodde fem år i mottak i Nesbyen i Hallingdal før de i slutten av mai kom til Ålesund.

Nå ser de fram til å kunne gå videre. Men først skal de lære seg norsk. Samson har nettopp fått jobb, så for ham blir det språkkurs og jobb. Hanan har lyst til å utdanne seg til sykepleier etter språkkurset.

Fint og rent mottak

De er veldig fornøyd med mottaket i Volsdalen. Her har de kjøkken, stue og soverom og flott utsikt.

– Dette er en fin plass å bo, og så er her rent, sier Samson.

Familien er med på ulike aktiviteter. Samson var for øvrig en av de 20 asylantene som var med å bygge Slinningsbålet.

– Vi som er her på asylmottaket er veldig forskjellige. Vi kommer fra ulike kulturer og har forskjellig språk. Bli nærmere kjent med oss, så ser dere hvem vi er, oppfordrer Samson når vi spør om hva han ønsker å si til nordmenn i møte med asylsøkere.

Normalt samfunn

Asylmottak – Meningen er at asylsøkerne skal bo her kortest mulig, sier Vonstad. Foto: Staale Wattø

Hvis en først skal ha asylmottak i Ålesund tror jeg høyblokka – som tidligere var eid av Studentsamskipnaden – er godt egnet, sier mottaksleder Peter M.D. Vonstad hos LINK.

Vonstad: – De fleste asylsøkerne er ikke menn fra Syria

– At her også bor familier og barn skaper et annet miljø enn mottak med bare menn. Asylsøkerne føler i større grad de blir en del av et normalt samfunn. Det er bra for psyken. De synes dette er et flott område med kjempefin utsikt. De setter veldig pris på å bo her.

Andre forventninger

Vonstad vil gjerne røske opp i uklare forestillinger både hos folk flest og mer profesjonelle.

– En må ha andre forventninger til aktiv integrering av asylsøkere enn flyktninger og være seg bevisst at dette er personer som kan bli returnert til hjemlandet. Det er ingen automatikk i at disse asylsøkerne får positivt svar på sin søknad. Samtidig er det viktig at asylsøkerne blir integrert i aktiviteter de kan fortsette med hvis de blir bosatt i en kommune.

Les også: Asylsøkere takker for tida i Ålesund

IMDI bestemmer hvor

– Både for kommunen de blir bosatt i – og for Norge – er det viktig å få integrert de som kommer. Slik at vi ikke får svenske tilstander med egne gettoer, manglende integrering og språk – og bråk. Vi har gode muligheter til å få integrert flyktningene på en god måte, sier Vonstad.

Det er IMDI (Integrering- og mangfoldsdirektoratet) som bestemmer hvor flyktningene får bosette seg.