Mener gammelt regelverk stopper utvikling i bysentrum

Er lei av kommunale nei

To ganger siste åra har Kjetil Jeppesen opplevd at kommunalt nei har stoppet planer for utvikling i Ålesund sentrum. Nå begynner han å bli lei.

Byutvikling Kjetil Jeppesen mener politikerne må jobbe for et aktivt bysentrum. – I et bysentrum må vi ha barer, restauranter og små nisjebutikker. Da må vi legge til rette for å få det, sier han og tilføyer at det nå er eiendomsmeglere som har beste hjørnene i byen. 

Ålesund

– Jeg har prøvd å starte noe nytt to ganger, men dette er blitt torpedert på grunn av tungt og gammelt regelverk. Byen har dermed gått glipp av 20 årsverk, sier Kjetil Jeppesen, innehaver av «Ta det piano» bar i Ålesund sentrum.

Han har merket seg at ordføreren i Ålesund vil legge til rette for etablering av næring. Hans erfaring er at kommunen ikke bidrar til tilrettelegging. Snarere tvert imot.

Ville investere

I 2011 lanserte Jeppesen planer om en helårsdrevet kafé og restaurant, med uteservering like ved Brosundet. Med 12 millioner investeringskroner, stor entusiasme og varme følelser for byen ville de puste liv i Ålesund sentrum, skreiv Sunnmørsposten den gang.

– Det skulle bli en flott, maritim restaurant, med servicebygg for småbåthavna. Jeg ville være med på byutvikling og brukte 300.000 kroner, til ingen nytte, sier Jeppesen.

Tom for argument

Restauranten skulle bygges på toppen av eksisterende bygg på Dronning Sonjas Plass. Planene ble først avvist med begrunnelse at taket ikke tålte nybygget på toppen, men ifølge Jeppesen viste beregninger at taket ville tåle dette.

– Til slutt gikk de tom for argumenter og sa at jeg ikke fikk bygge fordi det måtte vurderes som en del av utbyggingen av Sørsida. Men hva i all verden har Dronning Sonjas Plass med Sørsida å gjøre, spør Jeppesen.

Samtidig ser han at andre har fått starte midlertidige prosjekt, midt i kjernen av Sørsida.

– Hvordan er det mulig for noen å åpne bryggeri og bruke millioner av kroner på kaia midlertidig? Hvilke avtaler er det Ålesunds befolkning ikke veit om, undrer Jeppesen og understreker at han er positiv til Terminalen og det Momentium har fått til på Sørsida.

Det er det han mener er ulik behandling han ikke forstår.

Nesten lyst til å flytte

Jeppesen har brukt 300.000 på konsulenter og planlegging, på prosjekter som har fått nei. Regelverket har også kostet dyrt. «Ta det piano» mista brennevinsløyvet i bakgården, noe som har kostet 50.000 til 100.000 kroner ekstra i årlig vakthold, for å sjekke at folk ikke tar med brennevin ut.

– Dette er ikke mye som minner om tilrettelegging for næringslivet, mener Jeppesen.

Og han legger til:

– Jeg er en kreativ person, men nå begynner jeg å bli lei. Det er nesten så jeg har lyst til å flytte herfra. Jeg prøver og prøver, men møter bare et gammelt lovverk.

Lille Kjetil Jeppesen har planar om å stare opp virksomhet i dette lokalet i Løvenvoldgata, men planene er i strid med gjeldende reguleringsplan. Arkiv. 

Jeppesen har i lengre tid også jobbet med å få liv i et kafélokale i Løvenvoldgata. Naboer har med kommunens regelverk i hånd, protestert og fått medhold. Jeppesen på si side mener regelverket er modent for utskifting:

– Regelverket er 40-50 år gammelt. Når du bor i by, må du regne med at det er litt bråk fredager og lørdager.

Kommunen er ikke enig

Kommune avviser kritikken.

– Jeppesen sin versjon av sakene er nok litt forenklet, sier Lars Roger Lundanes, leder for plan og bygning i kommunen.

Han kjenner ikke til saka på Dronning Sonjas plass og kan ikke se at kommunen har fått noen søknad, men det er mulig at det kan ha vært en uformell forespørsel. Til orientering er plassen med i sørsideplanen.

I Løvenvoldgata har kommunen inngått forlik med nabo, på bakgrunn av tidligere tillatelser gitt i lokalene. De har mottatt flere merknader til nabovarsel og har hatt telefonisk kontakt om prosjektet. Ifølge Lundanes er det ikke fremmet noen konkret sak til kommunen. Han opplyser at alle typer bevertning vil være avvik fra reguleringsplanen fra 2000.

– Avslutningsvis kan vi opplyse at Jeppesen fikk forlenget dispensasjonssøknaden han sendte inn vedrørende bruk av bakgården til Ta det Piano nå i høst, så livet er ikke helt svart!


– Skjenketider er alltid et ormebol

Utelivsaktører spriker i syn på innskrenket skjenketid.Fra «Lille Løvenvold» til «Løven»?

Vil etablere nattklubb i Ålesund

Den ulovlige nattklubben «Lille Løvenvold» måtte stenge etter mange klager fra naboene. Snart søkes det om løyve til en ny nattklubb i de samme lokalene.