Da kontrollutvalget sist fredag behandla saka om avtalene mellom kommunen og Momentium, fikk de også et brev fra Moakonferansen som var signert av Inger Johanne Langeland. I brevet redegjør Langeland for alt som har skjedd etter Moakonferansen i 2015 og fram til de trakk seg ut av samarbeidet om «The North West» i mars i år.

I et notat fra Ålesund kommune til kontrollutvalget, blir Moakonferansen nevnt som en av årsakene til at det hastet veldig med å arrangere «The North West» allerede i høst.

Dette reagerte Langeland på, og skrev derfor brevet som er en gjennomgang av det som har skjedd etter konferansen i 2015 og fram til de sa takk for seg i «The North West».

Ville ta det videre

– Etter konferansen i 2015, ønsket kommunen «å ta stafettpinnen videre» og lage et større og bredere arrangement. I tida etterpå deltok vi i Moakonferansen helhjerta i planlegginga av en stor konferanse med et regionalt perspektiv. Helt etter vårt ønske. Men kommunikasjonen med Ålesund kommune har ikke alltid vært enkel, og vi har fått en del overraskelser undervegs. Ikke minst når det gjelder innhold og fokus i konferansen. «The North West» skulle bli en folkefest, noe Moakonferansen ikke har hatt ambisjoner om, sier Langeland.

På et møte i november i fjor fikk arrangørene av Moa- konferansen høre om den planlagte festivalen.

– Da fikk vi også vite at dette skulle skje høsten 2018. Dermed passet det å arrangere Moakonferanse også i 2017, men at vi seinere kunne bli en del av «The North West». Vi satte i gang arbeidet med 2017-konferansen, og fikk ingen signaler om at kommunen ikke ønsket noen konferanse på Moa. Blant annet var ordfører Eva Vinje Aurdal veldig positiv til planene våre, sier Inger Johanne Langeland.

I desember fikk Moakonferansens folk beskjed om at Ålesund kommune likevel skulle arrangere «The North West» i 2017, og Langeland sier at det var helt klart at rådmannen ikke satte pris på at det også ble jobbet med Moakonferansen.

– Hun mente at det var enighet om at Moakonferansen skulle legges ned – noe som var overraskende og helt ukjent for oss, sier Langeland.

Dårlig framdrift

Arrangørene av Moakonferansen ble etter hvert bekymra for framdrifta av «The North West» – noe som altså endte med at de takket for seg i programkomiteen for å konsentrere seg om sin egen konferanse.

– Det blir en flott konferanse i høst, og vi er fortsatt klare for å samarbeide med kommunen om et arrangement som skal handle om hele Ålesunds- regionen, sier Inger Johanne Langeland.

– Har kommunen lagt noe press på dere om å droppe Moakonferansen til fordel for «The North West»?

– En del diskusjoner har det vært undervegs, og det føltes litt spesielt at rådmannen mente at vi hadde blitt enige om å legge ned vår konferanse. Jeg har også følt at vi ikke har blitt hørt og inkludert i arbeidet med «The North West». Slikt skaper ikke noe godt samarbeidsklima, sier Inger Johanne Langeland.

Rådmannen: – Ingen syndebukk

Rådmann Astrid Eidsvik sier det er beklagelig hvis Moa- konferansen opplever at de blir gjort til syndebukker fordi alt ikke har gått på skinner for «The North West».

– Moakonferansen er nevnt i ett eneste avsnitt i notatet til kontrollutvalget, og dette går på tidsaspektet. Kommunen har ikke forsøkt å legge noe skyld på Moakonferansen – vi har tvert imot hatt et samarbeid vi opplever som godt, sier Eidsvik.

Eidsvik sier at Moakonferansen først deltok i arbeidet med det som skulle vær en tradisjonell Sunnmørskonferanse, men som utviklet seg til «The North West» i regi av Region Ålesund.

– Her deltok Langeland sammen med en rekke andre aktører – nettopp ut fra hennes erfaringer og kompetanse fra Moakonferansen. Vi ønsket et samarbeid der vi i fellesskap kunne trekke i trådene.

– Inger Johanne Langeland er ikke fornøyd med kommunikasjonen i dette samarbeidsprosjektet.

– Vi opplevde at kommunikasjonen med aktørene bak Moakonferansen var god, og samtaler med Langeland i etterkant ga oss også det inntrykket. De var sterkt inne i planlegginga, både i oppstarten og sammen med Momentium før de valgte å trekke seg. Hvis de opplever at kommunikasjonen har vært dårlig, beklager vi det. Vi har lagt vekt på en åpen dialog med alle aktørene som har vært med i arbeidet med «The North West» – både NTNU, NHO og nærings- foreninga.

– Har dere lagt noen form for press på Moakonferansen for å få dem til å droppe sitt arrangement?

– Nei, det har vi ikke. Vi ønsker et samarbeid med Moakonferansen – også i tida framover, understreker rådmann Astrid Eidsvik.