Det var Aps Sindre Nakken som sørget for at rådmannen ikke fikk flertall for forslaget sitt om å takke ja til tilskuddet fra Miljødirektoratet. Et prosjekt som skapte stor oppstandelse tidligere i sommer. Oppslag i Sunnmørsposten om fjerning av parkeringsplasser skapte reaksjoner.

Blant annet har kommunen meldt avisa inn for Pressens faglige utvalg (PFU).

– Mangler forankring

Det var Hans Kjetil Knutsen (Ålesundlista) som foreslo å si nei takk, og det gjorde han også på vegne av Frp, Høyre og Senterpartiet.

Knutsen gikk løs på både den politiske forankringa av prosjektet og de økonomiske rammene.

Knutsen mente også at enten man vil eller ikke, kommer bilen til å bli det viktigste framkomstmiddelet ei stund framover, og da er parkeringsmulighetene avgjørende for dem som driver handel i sentrum.

– Hele dette prosjektet skal koste 6,4 millioner kroner. Vi kan få 1,8 millioner fra Miljødirektoratet. Hvor henter vi resten fra?

Klare klimamål

Rådmann Astrid Eidsvik svarte at med de 1,8 millionene og penger fra «Byen som regional motor», skal kommunen greie seg med de pengene som allerede finnes innenfor budsjettrammene.

De som ønsket å si ja både til pengene og klimaprosjektet, slo ned på Knutsens utsagn om at søknaden ikke var politisk forankret. Både Jarle H. Steffenssen (MDG), Anders Lindbeck (SV) og Tore Johan Øvstebø (KrF) trakk fram kommuneplanen som både har hårete klimamål og klare strategier for å gjøre det bedre for syklister og gående i Ålesund sentrum.

– Vi må våge å gjennomføre strategiene våre og ikke feige ut når det blir alvor, sa Steffenssen.

Varaordføreren: Forsikrer at alle skal få si sitt når sentrum skal bli sykkelvennlig

Anders Lindbeck mente også at søknaden administrasjonen har sent til Miljødirektoratet er helt i tråd med politikernes ønsker.

– Parkeringsplasser i sentrum kan ikke være hovedvirkemiddelet vårt i byutviklinga, sa Anders Lindbeck.

Tore Johan Øvstebø sa seg hjertens enig i dette, og ga honnør til administrasjonen som etter hans mening har en framoverlent holdning når det gjelder å prøve ut nye ting.

– Det var kanskje ikke alt som var vellykka med gateterminalen i Keiser Wilhelms gate, men det var et modig prosjekt, slo varaordføreren fast.

Hans Kjetil Knutsen mente at Miljødirektoratet ikke var til å misforstå på dette punktet.

Sa nei Sindre Nakken stemte med opposisjonen som sa nei til klimaprosjektet.

Sindre Nakken valgte å si nei til prosjektet fordi han mener det mangler realisme – både når det gjelder tid og penger.

– Jeg tror ikke det går an å gjøre om parkeringslokket på Sankten til en grønn oase for to millioner kroner innen til høsten 2019, sa Nakken og stemte med opposisjonen.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside