– Vi må overbevise sentrale politikere om at de også med ha med oss hvis klimamålene skal nås, sier Tore Johan Øvstebø.

Les flere nyheter fra Ålesund her.

Danner nettverk

Varaordføreren i Ålesund skal fredag presentere planene for det nye nettverket for Mørebenken, og neste uke skjer den formelle opprettelsen.

– Samarbeidet oppsto nokså spontant under et bypakkeseminar i regi av Statens vegvesen i fjor høst. Vi var noen byregioner som fort fant ut at vi har de samme utfordringene, og under middagen på dette seminaret ble kimen for samarbeidet lagt, forteller Øvstebø.

Fem regioner

Nettverket skal bestå av de sju kommunene i Byregion Ålesund (Sula, Haram, Giske, Skodje, Ørskog, Sandøy og Ålesund), Bodøregionen, Haugalandet, Vestfoldbyen (Tønsberg og Sandefjord) og Arendal/Grimstad. Vestfoldbyen er størst med sine 190.000 innbyggere, mens Bodøregionen er minst med 51.000. Ålesundregionen ligger midt på treet med 82.000 innbyggere.

– Det betyr heller at vi vil jobbe på andre måter for å få statlige midler til å lage så gode bypakker som mulig. Vi representerer en halv million innbyggere, og vi har også en visjon om nullvekst i biltrafikken. Likevel tror vi løsningene for oss er litt annerledes en i de store byene. Våre bypakker må også ha en klar distriktsprofil – derfor er det viktig at vi samarbeider for å få til de beste kollektivløsningene.

De fem mellomstore skal sette ned et arbeidsutvalg som både skal bestå av politikere og folk fra administrasjonen.

– Statens vegvesen vil også være en viktig medspiller, slår Øvstebø fast.