I et brev til Ålesund kommune ber en familie på Emblem om at ei steinfylling som er anlagt midlertidig på ei nabotomt, blir fjerna omgående.

Av brevet framgår det at fyllinga har ligget der i snart to år, men at den – både av Ålesund kommune så vel som av konsulentselskapet Prodeco AS, som har fått lagre fyllinga der, var lova fjerna i løpet av kort tid i fjor vår. Fra Prodecos side skal dette ha vært konkretisert til i løpet av sommeren 2017.

– Anlagt ulovlig og ikke sikra

Likevel altså: Fyllinga ligger der fortsatt, og når familien krever den fjerna umiddelbart skyldes det både at man mener den er anlagt ulovlig:

– Da vi for ett år siden gjorde kommunen oppmerksom på at fyllinga ikke var omsøkt, ga kommunen Prodeco dispensasjon fra å søke fordi det var så kort tid igjen til den skulle fjernes, heter det.

Videre at den ikke er sikra med gjerde slik den skulle, siden den medfører fare for unger som leiker i nærheten:

– Eneste sikring er et tynt plastbånd på den ene sida av fyllinga, står det.

– For vår og andre naboers del har det store konsekvenser å få ei fylling innpå seg slik som beskrevet. At en entreprenør tar seg til rette på naboers bekostning uten å ha nødvendig tillatelser i orden, synes vi er svært beklagelig, skriver familien.

De kommer også med et spark til Ålesund kommune om at de må klare å legge til rette for utbygging uten at det rammer tredjepart.

– Det kan ikke være slik at en underbygger et system som gjør det lettere å få tilgivelse enn tillatelse, heter det.

– Alvorlig at det mangler gjerde

Det at Prodeco ikke har sikra fyllinga med gjerde, er noe kommunen ser svært alvorlig på og vil følge opp. Det sier fagleder Lars Roger Lundanes ved plan og bygning i Ålesund kommune.

– Dette har vi også tatt opp i et brev til selskapet nylig. De har frist til 30. april på å komme med en skriftlig redegjørelse, sier han.

– Har du noen kommentar til at fyllinga skal være anlagt ulovlig? Familien peker på at det ikke er søkt om å få mellomlagre stein på nabotomta, og videre at forutsetninga for at det i fjor blei gitt dispensasjon, var at steinen snart skulle fjernes.

– Nå skjer det fra tid til anna at ting kan dra ut i tid når en driver med større anlegg, og at en derfor kan få behov for å lagre masse midlertidig. Etter det jeg kjenner til er dette grunnen her.

– Jeg regner med firmaet vil komme tilbake både med mer om sikring, men også med mer konkrete tidspunkt for når massen fjernes, i svaret sitt, sier han.

– Det var aldri meninga at overskuddsmassa som blei lagt på tomta på Emblem, skulle bli liggende så lenge. Det sier daglig leder Kjell Johan Anthonsen hos Prodeco.

– Jeg forstår fortvilelsen til naboene, og vil gjerne beklage, for dette har vi virkelig dårlig samvittighet for. Massa skal brukes i et prosjekt i Elvemyrvegen – også det på Emblem, men klargjøringa til dette har tatt mye mer tid enn det vi på forhånd trodde, sier han.

– Nå ser ting ut til å gå i orden, og massa blir derfor fjerna i løpet av kort tid. Vi er kjent med innvendingene fra naboene om manglende sikring, men har – nok en gang fordi vi trodde dette ikke skulle bli liggende lenge, valgt å sikre med bånd. Vi tenker for øvrig ikke å gjøre mer i forhold til sikring nå, vi går rett og slett i gang med fjerning av massa, avslutter han.

Lover å følge opp: Fagsjef Lars Roger Lundanes sier kommunen ser alvorlig på at fyllinga ikke har vært sikra og lover å følge opp. ARKIVFOTO: JOHAN BEHRENTZ